dimarts, 12 de juny del 2012

De llibres i lectura


El silencio de los libros
George Steiner
____________
Ese vicio todavía impune
Michel Crépu

Biblioteca de ensayo. Siruela



Escribir y callar
Nuria Amat

Biblioteca de ensayo. Siruela



Dos llibrets d'assaig, quatre conferències, estudis... sobre llibres, lectura, creació literària, passió per les paraules... idees clarificadores.

  • Dues conferències de la Nuria Amat: Entre guerras: escribir en tiempos cofusos i Escribir y callar.
  • Un article del Michel Crépu: Ese vicio todavía impune.
  • I un text interessantíssim, El silencio de los libros, del savi Steiner, que és una passada. Unes línies sobre els enemics dels llibres:
Los disidentes y los enemigos de los libros han estado siempre entre nosotros. Los hombres y mujeres del libro, si se me permite ampliar esta refinada rúbrica victoriana, raras veces se detienen  a considerar la fragilidad de su pasión.
En 1821, en Alemania, Heine, requerido a pronunciarse sobre un periodo de exaltación nacionalista en el que se quemaron libros, observaba: "Donde hoy se queman libros, mañana se quemará seres humanos". A lo largo de toda la historia se han arrojado libros a la hoguera. Muchos se han consumido sin remedio. En fecha todavía muy reciente, unos dieciséis mil incunables y manuscritos iluminados, no reproducidos, perecieron en el devastador incendio de la biblioteca de Sarajevo. Los findamentalistas de todos los bandos queman los libros por instinto. Los conquistadores musulmanes de Alejandría, al condenar a las llamas a la legendaria biblioteca, habrían dicho: "Si contenía el Corán, ya tenemos copias; si no lo contenía no merecía la pena conservarla". No se ha conservado ni una copia de la Biblia de los albigenses; ni un solo ejemplar del gran tratado antitrinitario de Sevet, condenado a la hoguera pública por Calvino. Los manuscritos, incluyendo los mecanografiados de los grandes escritores modernos, son aún más vulnerables...

Us els recomane, els dos.

4 comentaris:

  1. Tres títols tres, més...
    Sabeu els orfes on fan cistelles del tamany que ens cal per tot el que obligueu a llegir amb les vostres recomanacins? Sou conscients de l'espai que ens farà falta per acollir tantes propostes?

    ResponElimina
  2. El de l'Steiner i el Crépu me'l vaig estar fullejant l'altre dia mentre pensava que el seus assajos havien de ser una de les meves pròximes lectures (especialment el de l'Steiner).
    L'escrit de la Nuria Amat també sembla interessant:el títol promet i és molt suggeridor.

    ResponElimina
  3. Dos xicotetes joies, elPac, gràcies.
    Per parts:
    1.- Pense tornar a llegir els dos llibrets, amb llapis i paper a mà per a tornar a gaudir, repassar i, fins i tot, estudiar les idees que exposen els tres autors.
    2.- M'encanta, i m'espanta, el final de l'assaig de Steiner:
    quod, o patrona virgo/ plus uno maneat perenne saeclo! ("Oh Musa, déjanos vivir un siglo o dos más¡"). Ens va a fer falta per a llegir tot el que volem llegir.
    3.- L'assaig de Crépu, sent el més breu, i començant advertint contra les grans paraules, contagia un amor als llibres i al que contenen d'una manera deliciosa, assenyada i descomunal.
    4.- Nuria Amat (ho lamente, per a mi, encara, una gran desconeguda) parla com a escriptora de l'aventura de les paraules, de les llengües, de les històries, de l'estil, de la seua, també per a mi envejada, subterrània biblioteca: crec que ha sigut una de les meues lectures més agradables abans de desdejunar un diumenge mentre el sol s'anava alçant per darrere de les garroferes a la caseta.
    Repetisc: tornaré a ells llapis en mà. Gràcies.

    ResponElimina