dilluns, 14 d’abril del 2014

BUTCHER'S CROSSING. John Williams

Butcher's Crossing
John Williams
Ed. 62
2013
379 pàg.
Trad. d'Albert Torrescasana

John Williams, aquell autor tant impecable (tot i això, massa desconegut en el seu moment, allà pels 60 i 70...) perquè va escriure l'obra mestra "Stoner", i l'"August" que li va donar el National Book Award el 1975 però que el temps i la posteritat oblidaren injustament; va començar la seva carrera amb aquest "Butcher's Crossing".

Ambientada en un llegendari Oest que es va acabant, empengut pel progrés i per la força de les grans ciutats; el protagonitza un jove amb ganes d'entrar a la vida per la porta gran, que gràcies a una herència decideix muntar una expedició per caçar bisons amb tres experimentats caçadors però alhora amb peculiars caràcters i maneres de fer.

Butcher's Crossing és el nom del petit poble ple de caçadors on arriba el protagonista disposat a canviar de vida i on coneix als veterans caçadors, però que abans està a punt de despistar-se per culpa d'una jove i dolça prostituta.

"-Tornaràs, sí; però no seràs el mateix. No seràs tan jove; et tornaràs com els altres..."

Gran part de la novel·la és el viatge de l'expedició cap a la vall on hi ha els bisons, i, per tant en gran part és una novel·la molt horitzontal on el paisatge i la força dels elements també son protagonistes.
John Williams aconsegueix explicar i transmetre aquesta mística de la natura i els elements, i com va afectant als protagonistes. Molt impressionant és el personatge d'en Miller, el veterà caçador que dirigeix la expedició i que conforme va passant es va convertint en un obsessiu capità entossudit en aniquilar-ho tot (Una espècie del Kurtz d'"Apocalipsy Now, avantlalettre...)

Que maques i que dures són les pàgines dels protagonistes enfront dels bisons i sobretot el final (absurd i sense pietat) inolvidable, que prepara Williams als caçadors.

Molt bona!!!
(La llegenda diu, que "Butcher's Crossing" va inspirar a Cormac McCarthy la seva aclamada "Trilogia de la frontera"...)

6 comentaris:

  1. tinc l'stoner...allà... a punt a punt...

    ResponElimina
  2. Quina por em fa la portada!
    Si veig el llibre sense la teua ressenya de segur que no el llegiria.

    ResponElimina
  3. Anna,
    Deixa tot el que estiguis fent i agafa l'Stoner!!!!

    Pac,
    A vegades, (m'hi incloc) hauríem de comprar els llibres i llegir-los amb els ulls tancats...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó, Toni, però jo no he aprés encara a llegir amb els ulls tancats (és broma!). Sí que és veritat que molt a sovint les portades i sobretot els textos de les contraportades influeixen tant positivament com negativa en la decisió de llegir. I moltes voltes s'equivoquen...

      Elimina
  4. Uauu!! Tal com l'has descrit, sembla un d'aquells westerns mítics de Ford o Huston.

    ResponElimina