divendres, 3 d’octubre del 2014

Una lletra femenina de color blau pàl·lid | Franz Werfel


Una lletra femenina de color blau pàl·lid
Franz Werfel
Traducció de Ramon Monton
Butxaca 1984



Franz Werfel ens centra el relat a Viena en l'època d'entreguerres, amb l'auge del nazisme i el començament de la persecució als jueus en el país veí.

El protagonista, un alt funcionari que hi ha arribat des de les classes baixes, i ajudat per un matrimoni amb una dona de classe alta, rep el dia del seu cinquanté aniversari una carta, escrita amb una lletra femenina de color blau pàl·lid, que el trasbalsarà de dalt a baix i el farà recordar un antic amor... I no s'ha de saber res més de l'argument (ni tan sols el que diu la contraportada).

Aquesta obra (no obreta, encara que siga de butxaca i de només 150 pàgines) és redona i genial: és un retrat de la societat que va permetre o alentar l'ascenció del nazisme, dels tres personatges principals qui hi surten i dels seus sentiments i actituds, dels polítics i funcionaris corromputs, de l'antisemitisme de la societat...

Werfel crea, a partir d'una senzilla anècdota, una obra d'una mestria apabullant, A més a més, molt ben contada (és increïble les intervencions del personatge principal dins de la veu del narrador extern), l'expressió i el ritme de l'escriptura.. Tot plegat, una joia.

Ah, i amb un final impactant!

Preciosa! (com diu Imma C. en un comentari en aquest bloc).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada