diumenge, 12 d’abril del 2015

PUJA A CASA. Jordi Nopca

Puja a casa
Jordi Nopca
L'altra ed.
2015
247 pàg.

Jordi Nopca és un dels millors artículistes culturals d'aquest país perquè és rigurós i exhaustiu sempre en els seus artícles al diari Ara. Però també, amb només 2 títols, primer "El talent" a Labreu ed. i aquest "Puja a casa" el confirmen com un autor amb personalitat pròpia i de talent sobrat.

Si "El talent" era una novel·la d'aventures amb rerafons cultural "Puja a casa" és un recull de contes on la majoria de protagonistes són parelles que han de conviure amb la crisi d'aquests últims anys...

Amb alguns tocs d'humor que serveix per retratar els molts matissos que hi ha dins les relacions de parelles, totes tocades per la pressió de la inseguretat laboral, la crisi sentimental...
Són relacions que de cop exploten per diferents motius.

N'hi ha un de molt antològic amb una aparició estel·lar de l'escriptor real Peter Stamm en una història on es barrejen lectures geogràfiques, enganys i viatges, un  bar regentat per xinesos amb una alcohòlica misteriosa, una noia amb carrera universitària que ha d'agafar una feina temporal de venedora en un centre comercial però que allà li surt un admirador, el pare de familia que de cop i volta s'apunta a classes de saxo, la jove parella que ha d'entrar al mateix lavabo, el traductor i l'autor que queden per sopar; la parella que passen els anys, l'atur els afecta i l'alcohol acaba sent un refugi...

Potser en algun relat, un cop llegits tens la sensació que no li haurien anat malament un parell de paràgrafs més perquè sembla que els finals dels contes s'accelerin massa, però són petites qüestions tècniques que no li resten valor.

S'ha de llegir!
(I un autor a seguir.)

2 comentaris:

  1. PUJA A CASA avui a Vilafranca, ja m´imagino la Miu fent-nos la crònica.
    Bons contes del Premi Documenta.

    En castellà a libros del asteroide.

    Imma C.

    ResponElimina
  2. PETER STAMM. SEERÜCKEN (A espaldas del fuego) 2014.

    L´entusiasme de Jordi Nopca per l´obra de P. Stamm, també algun orfe l´ha llegit, m´ha fet començar a llegir el seu últim llibre de relats i és ben recomanable. De fet en Nopca el fa aperèixer en un conte de Puja a casa.

    Stamm viu a Suïssa i escriu en alemany. El títol original en alemany Seerücken és el nom de la zona, a prop del llac Konstanz, on passen els relats.
    "Yo no tenía deseos de hablar de mí, no quería pensar en la vida que llevaba en casa, que parecía tan distante y anodina. Por eso empecé a contarle la trama de Los veraneantes. Ella reaccionaba a los distintos personajes como si fueran personas reales, se enfadaba con Olga, siempre quejándose, y llamaba cerdo al ingeniero Suslow."
    p.21 Los veraneantes (A espaldas del lago)

    Aquest relat d´Stamm on es parla de l´obra de Gorki té el mateix títol que l´obra de Gorki, el qual està llegint el protagonista. I per suposat el llegiré en aquesta cadena literària de Nopca-Stamm-Gorki.

    Imma C.

    ResponElimina