dijous, 21 d’agost del 2014

LIBRERÍAS. Jorge Carrión

Librerías
Jorge Carrión
Anagrama ed.
2013
281 pàg.





Jorge Carrión va ser Finalista del Premi Anagrama d'Assaig, l'any passat amb aquest "Librerías", que com el seu títol indica és un recull global de les millors llibreries que el mateix autor ha anat trobant i visitant en els seus viatges.

Anteriorment, havia ja publicat "La brújula" i "Australia. Un viaje", que vistos en prespectiva ja éren intents de renovar, d'una manera molt personal, la novel·la de viatges.
Ara, amb el "Librerías"aconsegueix això i més.

És un llibre sobre la història de les llibreries i els seus inicis, de quan per exemple (després de Gutenberg) els venedors de llibres anaven amb carros de ciutat en ciutat, fins arribar als grans temples de cultura, i punt de trobada, en què s'han convertit algunes llibreries de certes grans ciutats. Un llibre que parla de llibres i de llocs. De lectors i venedors però també d'escriptors.

"Para satisfacer tanto a la mayoría como a la minoría es preciso hacer auténticas piruetas y, sobre todo, disponer de mucho espacio..."
(pàg. 83)

Enmig de tot això, i amunt i avall pel temps, viatja Carrión, de llibreria en llibreria, de la mítica Shakespeare and Co, a París a l'encara més mítica City Lights, de San Francisco. De les caòtiques (per l'idioma) d'Istambul a la borgianes de Buenos Aires... Laie i La Central a Barcelona...
La màgia de l'arquitectura, l'aura que dóna el temps, l'acumulació als metres d'estanteries...

"Una librería está constituida, sobre todo, por lo que destaca: los pósters, las fotografías, los libros recomendados o expuestos con énfasis, particular..."
(pàg. 159)

Ens explica Carrión que, pels lectors que volem, les llibreries poden arribar a ser llocs màgics i sagrats, temples de cultura o, simplement, si ho preferim així, només botigues d'entreteniment (que tampoc és dolent).
I és això, aquest contacte entre el lector-comprador i el llibreter que es pot establir a vegades aquesta transmissió; hi ha un moment molt bo quan l'autor diferencia entre aquestes grans llibreries que es troben-busquen els viatgers lectors i la llibreria diària, la que efectuem les compres setmanals, les que ens troben i ens serveixen els títols que volem, que són com la nostra gasolina...

Capítol a capítol, Carrión va aprofitant per barrejar aquest llibre de viatges amb la crònica llibrera, anècdotes, història, dades... Però també (i per això és un llibre indispensable, que ha evitat el perill d'acabar sent un aburrit catàleg de llibreries...) el seu recorregut personal i literari quan es va "enfrontant" a cada nova llibreria que es va trobant. Molt bones les pàgines de Bolaño i les llibreries sudamericanes o Coetzee i les australianes, per exemple.

Indispensable!!!!

NOTA: Quan a Google© Imatges he posat Librerías Jorge Carrión per trobar la portada, també m'han sortit, entre d'altres, aquestes imatges...
(Em prenc la llibertat de posar-ne alguna):













































































4 comentaris:

  1. Gràcies Toni, fa temps que el tinc a la llista!

    ResponElimina
  2. Jo també!
    Gràcies pel post, Toni. I per les fotos tan xules!!

    ResponElimina
  3. Per evitar el perill d'acabar sent un aburrit catàleg, havia caigut de les meues mans un parell de vegades; caurà, doncs, ara. Gràcies.

    ResponElimina