dimarts, 2 de maig del 2017

FORA DE CLASSE. Marina Garcés

Fora de classe. Textos de filosofia de guerrilla
Marina Garcés
Arcàdia ed.
2016
188 pàgs.


"Pensar és aprendre a respirar."

És tota una lliçó de filosofia això que fa Marina Garcés en aquest recull de columnes que ja havia publicat al diari Ara des del 2014.

Garcés ens fa pensar amb conceptes habituals de la filosofia. Els presenta, els obre i deixa que les idees banyin al lector.

"La filosofia només és possible allà on algú ha deixat alguna cosa per pensar i algú altre la reprèn i la desplaça."

Però segons com va avançant el llibre és com si cada tema surti d'una realitat més propera, la nostra que també connecta en algun lloc amb la filosofia o que fa servir la filosofia per entendre o afrontar aquesta realitat que moltes vegades enrampa.

Ull amb aquest llibre (i a tots el de l'editorial Arcàdia, que molen molt!!!), a la Marina Garcés, que abans ja havia publicat el "Filosofía inacabada" a Galaxia-Gutenberg ed. i que actualment és professora de filosofia a la Universitat de Saragossa.

"Som vides polítiques quan treballem i ens resistim que ens maltractin, som vides polítiques quan triem bé amb quines paraules i actituds parlem als nostres fills i els eduquem o ens adrecem a les persones que ens envolten, som vides polítiques quan decidim o deixem que decideixin per nosaltres com consumir, som vides polítiques quan callem i som vides polítiques quan ens rebel·lem..."

El Merlí de la tele, professor de filosofia, potser està bé però aquesta filosofia de la Marina Garcés, així ben explicada, realista i entenedora encara és millor perquè ens fa plantejar i pensar-ho tot amb arguments i un pensament que ho és tot. Personal i col·lectiu. Íntim i públic. Singular i plural. Sense rendir-se...

4 comentaris:

  1. Som vides polítiques quan decidim què llegim i quines lectures recomenem. Gràcies per portar fims aquí la Marina Garcés. Un referent necessari en els temps que ens toca viure.

    ResponElimina
  2. Jo penso, Toni, que caldria fer d'aquest de la Garcés un llibre de capçalera, de consulta, de referència... És brutal!

    ResponElimina
  3. Magda i Cava,

    Completament d'acord!!! Aquest "Fora de classe" és com una bomba atòmica, que quan l'estàs llegint explota!!!

    ResponElimina
  4. aquest ja el tenia a la llista, gràcies per la ressenya (serà, espero, lectura d'estiu)

    ResponElimina