Tesquets editores
Barcelona, 2013
Un punt de partida apassionant:
"El 1939 el S. S. Saint Louis va estar fondejat alguns dies davant L'Havana. Hi viatjaven 900 jueus procedents d'Hamburg que tenien l'esperança de trobar a Cuba un lloc del qual escapar de la barbàrie nazi. La família del xiquet Daniel Kaminsky, que esperava al port amb el seu oncle Joseph, tenia un as a la màniga per aconseguir desembarcar: un petit llenç de Rembrandt que havia passat de generació en generació, i amb el qual tenien l'esperança de comprar les autoritats cubanes. Però res va eixir bé, els jueus van ser enviats de tornada a una mort segura a Europa (i el quadre va desaparèixer)."
- La grandesa de Rembrandt.
- L'expulsió dels jueus de la Península, la vida a Holanda, la matança de jueus a Polònia entre 1648 i 1653, l'holocaust...
La història comença al s. XVII, a l'Asterdam de Rembrant, fins a l'època actual a Cuba. Al llarg de més de 500 pàgines, l'autor ens parla del poble jueu al llarg de la Història (Padura s'hi ha documentat exhaustivament), del dolor de la pèrdua dels sers estimats, del desarrelament, d'heretges, de pintura (és recomanable llegir el "Libro de Elías" amb il·lustracions de Rembrandt i fotos d'Amsterdam), de desencant i frustració (la ironia amb que mira la política i la societat cubanes actuals és magistral), de tribus urbanes (a Cuba!), d'amor i amistat...
Tot això i més, contat amb una prosa acurada i àgil, trobareu en aquest llibre que barreja la novel·la històrica, la social i la policíaca.
Padura en aquesta novel·la està contra els fanatismes d'una o altra índole, i advoca per la tolerància i el respecte per les diferents maneres de pensar i estar en aquest món. Molt recomanable.
Pac,
ResponEliminaGràcies per l'entrada!
No he llegit res d'en Padura però tinc amics que diuen que està molt bé...
Me l'apunto!
Absolutament fascinant, elPac. Una ressenya ben completa i millor escrita que, per cert, també s'hauria d'afegir a la llista del cavaliere sobre els mons jueus a ca'ls orfes.
ResponElimina