divendres, 15 de novembre del 2013

PARA UNA AUTOPSIA DE LA VIDA COTIDIANA. J. G. Ballard

Para una autopsia de la vida cotidiana. Conversaciones.
J. G. Ballard.
Caja Negra ed.
2013
187 pàg.
Trad. de Walter Cassara.





James Graham Ballard, que va morir el 2009, va ser un dels grans escriptors de ciència-ficció del segle XX.
Per quantitat però sobretot pel seu estil personal, únic i adictiu.

En aquest llibre es recullen 4 llargues entrevistes (dels 80' i 90's) on l'escriptor va ensenyant la seva personalitat tranquila, serena i lúcida, que contrasta amb l'esperit i les històries dels personatges dels seus treballs, que són hipnòtics i desviats, obsesius; que viuen en móns hostils i de condicions impensables.

El què va fer diferent i atractiu a Ballard és que no va ser un escriptor que es basés en la tecnologia d'última generació per fer prediccions materials futures a partir del moment que escrivia, sinó que sobretot fou ser capaç de crear les seves històries des de l'interior i l'ànima dels personatges, aconseguint escapar i superar les barreres estílistiques de la ciència-ficció més habitual.

Va aconseguir una popularitat desmesurada quan Steven Spielberg va filmar l'"Imperio del sol" basat en les seves memòries (Ballard havia sigut el nen protagonista que després de l'independència de Shangai estigué tres anys en un camp de presoners)...
I també per la versió que va filmar David Cronenberg del seu gran èxit "Crash" amb un grup de personatges adictes als accidents de cotxes...

(Borges i Ballard, Ballard i Borges...)

(Es poden trobar títols de Ballard a l'editorial Minotauro i RBA els està reeditant amb una edició molt platejada.)

2 comentaris:

  1. Toni, no vas veure l'exposició que li van dedicar fa pocs anys al CCCB? Era una passada, em vaig comprar el catàleg i tot.

    ResponElimina
  2. Sícoris,

    Va ser molt maca!
    I t'ajuda a entendre el personatge. Aquell catàleg està molt bé i és molt necessari.
    Llavors aquest llibre d'entrevistes el complementa en primera persona.
    I presenta a Ballard com un pensador molt astut, visionari i sensat. I molt normal (tenint en compte com éren els seus personatges...)

    Ballard forever!

    ResponElimina