divendres, 13 de juny del 2014

Espiritu festivo - Robertson Davies

Robertson Davies
Espíritu Festivo
Traducció de Concha Cardeñoso
Libros del Asteroide, 2013

El Sr. Davies va ser degà del Massey College de la Universitat de Toronto durant 18 anys, des del 1963. Cada any al sopar de Nadal explicava una història de fantasmes, per donar més "pedigree" al College del que fou el primer degà. Tothom sap que si en un edifici no hi ha fantasmes és que no és prou important, a partir del primer any, doncs, comença a dotar de prestigi fantasmagòric un edifici nou que tal i com queda palès en la seqüència dels 18 contes, va agafant solera amb els anys. 

Des de la primera història es desprèn el gran sentit de l'humor i ironia de l'autor, està clar que estan escrites per provocar somriures i rialles, però amb un toc d'elegància i procurant sempre que en la mesura del possible siguin històries versemblants, fins allà on cada un es deixi portar, és clar.  Així veiem com pels volts de Nadal hi apareixen personatges tan importants com tres reis d'Anglaterra, el propi dimoni, un curiós Dickens, Ibsen, Einstein, Khrusxov, un gat que "frankensteineja", una taula que parla, el "pare" del Canadà, sants que van deixar de ser-ho i que no saben on amagar-se... un reguitzell de fantasmes que coneixent el bon talant del degà se li van apareixent, i així ho pot compartir amb els seus col·legues durant el sopar de Nada. Imagino que deuria ser el moment més esperat de la vetllada.

Un consell, no us les llegiu totes de cop, perquè són com els polvorons, boníssims però massa quantitat embafa,  està clar que no foren escrites pensant en què després les publicarien totes juntes, cosa que l'autor ni es deuria imaginar. A mi de moment m'han obert unes ganes immenses de continuar llegint al Sr. Davies. 

3 comentaris:

  1. També té "El cinquè en discordia" que al seu moment va ser Premi llibreter!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els de l'asteroide n'han publicat 10, entre ells el que esmentes! anirem fent!

      Elimina
  2. A mi també m'has obert la gana de llegir-lo. Gracietes, Anna.

    ResponElimina