divendres, 6 de juny del 2014

Quatre qüestions d'amor | Joan F. Mira


Quatre qüestions d'amor
Joan Francesc Mira
Editorial 3i4
València, 2014


Aquest llibre és una reedició del publicat el 1998. Diu Joan F. Mira al pròleg que "més de quinze anys després de publicades" ha tornat a llegir-les i "he tingut la sorpresa de comprovar que m'han agradat... més del que jo recordava".

D'antuvi diré que a mi m'han agradat molt. No per les històries en si, sinó per com ha barrejat els fons documentals (realitat) amb la matèria narrativa (ficció). M'explique: Mira ha partit d'uns documents històrics, que van del s. XIV al XX per a escriure els quatre relats: un comte processat per sodomia (vist per la viuda, abadessa d'un monestir); la història dels "ocupants d'un bellíssim sepulcre de marbre a València"; a la Ciutat de Mallorca del XVIII, la d'un tinent de dragons que es fuga amb una monja, i l'última, la d'uns amants barcelonins que es casen en la Lisboa de Salazar.
En tot moment, Mira ens dóna compte de quines són les fonts, fins i tot barreja les cites literals (llatí, castellà, portugués... dels documents en els que s'ha basat) amb el seu discurs narratiu (Hi ha moments en que dubtarem si tot el que diu està documentat o està afegint-ne de la seua pròpia collita). I en tot això rau, per a mi, el més interessant del llibre. I com ho ha ensamblat tot, d'una manera eficaç i bella.

Senyor Mira, ha estat un plaer.
3i4, gràcies per la reedició.

2 comentaris:

  1. Senyor elPac, ha estat un plaer llegir aquesta ressenya que m'ha deixat la mel als llavis.
    Senyor Mira, ja compta vostè amb una nova lectora de les seves qüestions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. síiiii! totalment d'acord amb el comentari de Sícoris, mel i nova lectura!

      Gràcies elPac!

      Elimina