El món resplendent
Siri Hustvedt
Anagrama ed.
2014
380 pàg.
Traducció de Ferran Ràfols Gesa
Siri Hustvedt, també coneguda per "la dona de Paul Auster", tot i que si mirem els seus últims títols respectius potser hauríem de canviar i dir-li a ell "l'home de..." ens presenta ara aquest novel·lot compacte i sensible a la vegada; femenista i femení; delicat i potent situat en el món de l'art de Nova York.
La reflexió del paràgraf anterior, que no és nova, ens va bé per situar la novel·la i també com a metàfora de l'argument.
Una veterana artista que vol un reconeixement per la seva obra que fins llavors no havia tingut, idea una manera per presentar els seus treballs amagada rera la persona i el nom d'altres artistes (tots homes) per tal de conseguir-lo perquè creu que les dones artistes són jutjades injustament i minusvalorades per la crítica i els espectadors.
Tot el llibre té interés i força, per això, de reivindicar un gènere, el femení dins un món eminentment i per tradició masculí, el de l'art. Que es nega a canviar aquest status i que, sobretot, està ple de prejudicis i manies.
Siri Hustvedt és molt bona perquè explica la història i ens va narrant el relat de manera coral. Com si fos un reportatge televisiu, diferents personatges propers a la protagonista la van explicant (o sigui que Husvedt va creant el personatge alhora que ens va explicant aquests altres secundaris) amb diferentes veus que sempre són en primera persona però de diferents narradors... Com si fos una novel·la cubista.
Ja havia tractat el món artístic en la també molt recomenable "Allò que vaig estimar" però aquí se supera i porta la història molt més enllà. Abarca l'art, la filosofia (està molt present en tota la història perquè la artista protagonista n'és una gran coneixedora) amb moltes notes a peu de pàgina, les descripcions post11-S són molt bones i com afecten a tots els personatges, la història de l'art però també les vides dels artistes; l'art conceptual i el poder de les idees, Nova York com escenari, el misteri de la creació, la maternitat...
"Però que no eren una forma de ficció, ja, la majoria de records?"
Novelassa plena de moments brillants que tant es pot llegir des d'una visió de gènere i arty, però també com una història de sentiments i superació. Molt ben escrita i plantejada.
Bona bona.
Quina creu, haver d'arrossegar l'etiqueta de "dona del Paul Auster"! Potser sí que amb el temps serà al revés, i ell serà conegut com el senyor Hustvedt.
ResponEliminaM'ha agradat la definició de novel·la cubista per explicar les diferents veus narratives i la diversitat de perspectives. M'apunto la recomanació.
L'estic llegint!!
ResponEliminaÉs brutal!!
Acabarà, amb bons motius jo crec, aquest Pauet, essent l'home de la dona de l'Auster...
ResponEliminaGràcies, Toni, a la panera d'enguany!
Volguem o no el temps acaba posant sempre les coses al seu lloc...
ResponEliminaI un dels temes del llibre és això, de les nostres aspiracions i la manera com ens valoren els altres...
És boníssima!! totalment d'acord amb la ressenya d'en Toni! no us la perdeu!! cada dia més fan de la Hustvedt!!!
ResponElimina