dijous, 22 de desembre del 2016

Vivències lectores 1: Llegir al llit


 En una altra època, quan els papirs, els rotllos, el pergamí..., no hauria pogut fer-ho, però avui en dia, pensava que sí: M'agrada llegir al llit, en gitar-me, o fins i tot gitar-me per a llegir. I això és un inconvenient amb els llibres gruixuts, altrament dit totxos. Se't cauen de les mans per no poder suportar còmodament el seu pes, i has de tenir les mans alçades cosa que és difícil durant una bona estona, i tant cansat... (I tot això no em passa sols per llegir gitat, eh!). He optat pel llibre electrònic per a aquesta mena de llibres que en la posició horitzontal són més còmodes. Però, ai, l'electrònica!


Si és una obra que "t'han passat" (eufemisme entre cometes) està plena d'errors que has d'anar corregint en la teua ment o, fins i tot, esbrinant què vol dir això que estàs mirant, mentre estàs intentant llegir. I, clar, això no és gaudir de la lectura, no (Ja em passa quan és en paper, que m'adone d'una errata i he d'anar immediatament a buscar un llapis per tal de corregir-la...).

Si, pel contrari, és una obra digital que has comprat a l'editorial, serà el suport electrònic el que fallarà: es bloquejarà tot sol; començarà, orat, a passar pàgines a una velocitat de vertigen; un mosquit o una mosca tocarà la pantalla tàctil i provocarà una sèrie d'ordres que el tornarà boig (al llibre, clar); esternudaràs sobre el llibre i provocaràs un cataclisme, etc. (Els imprevists són innombrables!). I hauràs, irremeiablement, de fer resset i esperar una bona estona per tornar a continuar amb la lectura; tot això si trobes un estri adequat, dur i primet, que càpiga pel minúscul foradet que els benpensants han amagat en un lloc gairebé inaccesible!

Proposaria a les editorials de fer-ne més d'un volum quan l'obra siga un totxo ben gruixut. Així, el llibre seria molt més amanoset; potser un mica més car, sí, però guanyaríem en manejabilitat i comoditat. Però, aleshores algú em dirà, amb molta raó: Tu perdries algun volum, no sabries on has deixat el que et permet de continuar, i no podries seguir amb la lectura del llibre fins que no el trobares!

Després diuen que la lectura relaxa! I només que porta maldecaps. Ai, què dificultós és això de llegir ben repantigat o en el llit!

7 comentaris:

  1. És un problema que se soluciona a base de co....ixins. Bons coixins a l'esquena per mantenir-te incorporat i bons coixins a les cames per fer de suport al llibre. I de moment jo mantinc el paper. En format electrònic tots fan la mateixa olor i el mateix tacte, sentits importans quan parlem del llit.

    ResponElimina
  2. Encara tu, que pots llegir al llit, perquè es veu que estàs a soles o no tens algú al costat que et diu: "Per què no apagues la llum, que em moleta i no em deixes dormir, a banda que el sorollet que fas quan passes pàgina...? Al llit un va a dormir o a altres coses més importants... Quina mania!"

    ResponElimina
    Respostes
    1. et recomano un bon sofà per qui no vulgui llegir en el llit, Isa, no ho dubtis... ;)

      Elimina
  3. "A la Taula i al Llit al Primer Crit"!
    ANTÒNIA VICENS, qualsevol llibre, novel.la o poemari d´aquesta autora mallorquina és bo per llegir al Llit o on sigui.

    Imma

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo, per al llit, m'estimo més la poesia (excepte alguns "mamotretos", són llibres més menuts i pots parar de llegir quasi quan vols, un poema o un poemari)...

      Elimina
  4. Quina entrada més allitada elPac!!
    jo sóc de les que necessito llegir al llit per poder dormir després, entenc perfectament a la Isa perquè el què comenta també m'havia passat.
    També m'agrada llegir al sofà, al lavabo, a la cuina, al cotxe mentre faig temps... on sigui, i els totxos se'm fan incòmodes arreu, però l'electrònic no ha arribat a seduir-me...

    ResponElimina
  5. Ei, no us rendiu!

    Bon any a tothom!!!

    ResponElimina