dimarts, 11 de desembre del 2018

El ferrocarril subterrani | Colson Whitehead



El ferrocarril subterrani
Colson Whitehead
Traducció d'Albert Torrescasana
Edicions del Periscopi







Abans de res cal aclarir què és el ferrocarril subterrani: És el nom amb que es coneixia una xarxa de rutes secretes, de refugis i de persones (abolicionistes i lliberts) que, entre finals del segle XVIII fins a mitjans del XIX, va ajudar milers d'esclaus negres a escapar dels estats del sud i a arribar als estats del nord o a Canadà. En la novel·la, Whitehead reconstrueix aquella xarxa antiesclavista per relatar les peripècies de l'esclava Cora en la seua fugida de la plantació, però ho fa convertint en real l'imaginari ferrocarril subterrani, amb les seues vies i les seues estacions.
La Cora, en la seua fugid, recorrerà diferents estats, i en cada parada es trobarà un món i uns personatges completament diferents, mentre va acumulant decepcions i atrocitats inimaginables per a nosaltres avui en dia. Amb tot i això també trobarà algunes espurnes d'humanitat que la faran mantenir l'esperança.

D'entrada, per la temàtica, pot semblar-nos que ens queda històricament una mica lluny, aquesta història d'esclavatge i horrors, però puc assegurar-vos que la seua lectura no deixarà ningú indiferent. Whitehead ens brinda una història universal, brutalment realista, sobre l'ànsia de llibertat i il·lusions; ens parla de la força sobrehumana que emergeix de la determinació de canviar el propi destí, i ho fa commovent i removent la consciència del lector.

2 comentaris:

  1. Penso exactament igual que tu, quan mires de què va potser no t'atreu massa, però es tracta d'un gran llibre ple d'humanitat, de denúncia i de personatges especials que viuen en un món que desconeixem, però que aconseguiran fer-nos proper. És molt recomanable. Gràcies a aquest llibre m'he atrevit amb altres de Periscopi de temàtiques i localitzacions remotes que aparentment no m'atreien i també m'han agradat.

    ResponElimina
  2. gràcies elPac i Xexu pel vostre entusiasme!!! s'haurà d'agafar aquest tren!

    ResponElimina