dimarts, 13 de novembre del 2012

Trilogía mágica.- Juan Perucho

Trilogía mágica
Juan Perucho (sic)
Edhasa, 2004

Des de sempre m'han agradat els bestiaris, els llibres de botànica (sobretot els medievals, per les il·lustracions també, clar). I aquest llibre del Joan Perucho en té tres, com indica el seu nom: Botánica oculta o el falso Paracelso, Historias secretas de balnearios y Bestiario fantástico (Tres llibres màgics i singulars que va publicar independentment i que s'apleguen en aquest volum, tal com ell ho va concebre). N'he estat buscant  les edicions en català i no he pogut trobar-les (però aquesta edició d'Edhasa és original, en castellà, del mateix Perucho; i és un goig l'enquadernació, els pròlegs de Carlos Pujol i Martín de Riquer, les il·lustracions originals, el paper i el preu).

Perucho, conreador de gairebé tots els gèneres, el seu rigor, originalitat i capacitat de síntesi van fer que Harold Bloom incorporés una de les seues obres més conegudes (Les històries naturals) al seu cèlebre cànon on la va descriure com "un model de narració el·líptica per a la literatura del futur ".

Botánica oculta o el falso Paracelso: És un catàleg de plantes fantàstiques, reals i imaginades i dels seus perills, avantatges, històries i maneres de preparació.

Historias secretas de balnearios: És un conjunt d'històries situades en balnearis en les quals la realitat i la ficció es barregen i hi inclou personatges inventats i de reals, com ara Bram Stoquer i Otto von Bismark (Títols tan extraordinaris com ara Las aguas de Marienbad, la marquesa i el heterodoxo, Sudaciones de historia y poesía en Betelu, El hada Florinda en Vichy...).

Bestiario fantástico: És una versió modernitzada dels bestiaris medievals, en què de nou la ficció i el coneixement s'entremesclen.

Tots tres escrits amb una prosa magnífica, amb uns coneixements i una cultura vastíssims, sempre amb un gran sentit de l'humor, barrejant realitat i ficció, amb una imaginació i erudició desbordants.

Potser no és un llibre per llegir tot seguit, com he fet jo, però sí paga la pena de tenir-lo i llegir de quan en quan unes pàgines per a gaudir de la literatura paral·lela d'un dels nostres escriptors més originals: ho passareu bomba!

5 comentaris:

  1. moltes gràcies elPac, tot una troballa!!

    ResponElimina
  2. Pac

    Moltes gràcies per l'entrada! Fas venir ganes de llegir-lo!

    ResponElimina
  3. Gràcies per recuperar Perucho, elPac. La seva obra és de lectura necessària perquè és un mestre narrant, explicant històries, que, no ens enganyem, és el que tots volem sentir i llegir. A més, és tal la seva erudició (com molt bé dius) que és capaç d'enganyar-nos (ai, volia dir convèncer-nos!) a tots.

    ResponElimina
  4. A banda del rigor, l'originalitat i l'erudició del Perucho, aquesta obra sembla ben bé un d'aquells llibres-fetitxe amb il·lustracions curioses. Si a més, el preu és "amable", molt millor!

    ResponElimina