dilluns, 16 de novembre del 2015

ALGÚ. ALICE McDERMOTT

Algú
Alice McDermott
Minúscula ed. 2015
Col·lecció Microclimes
325 pàg.
Traducció de Marta Hernández i Zahara Méndez.



Alice McDermott, que fa uns anys va publicar a Tusquets ed. la molt recomenable "Un hombre con encanto", ens presenta ara aquest "Algú", de títol minúscul però que per dins es va obrint.
I ho va fent sense explicar massa, van sortint només les escenes necessàries per relatar una vida i tampoc d'una manera lineal.
(Potser la lliçó d'aquest "Algú", el que ens ensenya, és que el millor de les bones novel·les, grans o petites, no és el què expliquen sinó el que NO expliquen...)

I quina vida que té la Marie protagonista; nena al Brooklyn dels anys 20, la infància que marca amb records que te'ls emportes per tota la vida, les primeres feines, el pes de la familia, el primer amor...

És molt bona i és tant maca, que a estones fa mal.
(Sense voler explicar massa... Les pàgines de la funerària són indispensables!!!!)

"-Qui m'estimarà? -vaig dir.
-Algú -em va dir-. Algú ho farà."

"-Qui pot saber el que hi ha al fons del cor d'un home? -va xiuxiuejar, i va estirar el llençol prim cap amunt, per sobre les meves espatlles i les seves..."




NOTA (no té res a veure amb aquesta entrada...): També és molt maca "Una pastelería en Tokio" de la  Naomi Kawase, que fan aquests dies als cinemes...

7 comentaris:

  1. Posats a recomanar bon cinema: LOREAK i TRUMAN, dues meravelles, no us les perdeu. tot des del cor, el sentiment sincer.

    A punt per llegir SOMEONE, Mcdermott ( NY,1953 - )

    Imma C.

    ResponElimina
  2. Gràcies, Toni, gràcies, Imma, a la panera de nadal!

    ResponElimina
  3. Estic d'acord amb la descripció d'Algú, encara que no ha agradat a tothom que conec... A mi sí. Molt. Des de l'ambigüitat del títol (qui és Algú? la protagonista? el seu enamorat? tots els personatges són, som, "Algú", fins i tot el barri té identitat en la novel·la.) fins la quotidianeitat de les vicissituds. És una novel·la on no passa res i passa de tot, és la vida mateixa. Molt recomanable.

    ResponElimina
  4. "La Pegeen Chehab va sortir del metro en la llum del capvespre. Duia l´abric d´entretemps bo, de color blau cel; unes sabates negres que li cobrien les empenyes dels peus, més aviat llargs. El barret que duia era beix amb una cosa fosca al llarg de la copa, una ploma marró o dues. Tenia les espatlles una mica asimètriques. Caminava encorbada, a grans gambades."

    Inici de Somene (Algú), A. McDermott, 2013

    Imma C.



    ResponElimina
  5. P.82 "Va ser un miracle, va dir la mare més tard, cada cop que ho tornava a explicar, que no ens matéssim l´una a l´altra aquell matí lluminós. A poc a poc, després d´un seguit de petites concessions de les dues parts -una mica de dir, una mica de llegir, una mica de girar-nos enrabiades i una mica de transigir-, els ingredients van anar a parar al bol i el pa va prendre forma i va anar a parar a la paella negra..."

    P.127" -Qui m´estimarà? -vaig dir.
    L´ala del barret li projectava una ombra als ulls. Rere seu, el parc era ple a vessar d´estranys.
    -Algú -em va dir-. Algú ho farà."

    Imma C.

    Imma C.

    ResponElimina
  6. Llegir Algú sembla el fred càlid que passes entre les mantes en el llit, la dolça mandra de quedar-te en el llit els cinc minuts que et consents entre el despertador i l'aixecar-te, el sabor de recordar aquella xocolata desfeta parlant amb la mare dels avis i les seves vides...
    gràcies, Toni, una molt bona recomanació!

    ResponElimina
  7. "La literatura de les petites coses"
    "Un llibre en què no hi passa res però hi passa tot=
    "La llum interior d´algú que va perdent el món de vista"

    Dit per la periodista Eva Piquer de SOMEONE de l Alice McDermott

    Imma C.

    ResponElimina