Gorski
Vesna Goldsworthy
Angle ed.
2016
205 pàg.
Traducció de Jordi Martín Lloret
En aquest món desigual que vivim, els diners volen d'un lloc a l'altre mitjançant transferències bancàries d'un sol clic. Llavors també la gent propietària d'aquests diners es van movent deixant una estela rera seu, entre fascinant i efímera.
A "Gorsky", que passa al Londres actual, on arriben els mil·lionaris russos d'última generació, carregats de diners que ningú sap d'on han sortit, diposats a gastar i lluir-los comprant art i clubs de futbol.
Gorsky és un oligarca d'aquests, que un dia entra a una llibreria de la zona alta i demana al jove llibreter que l'atén que li aconsegueixi els millors títols que el cregui convenient per la seva biblioteca particular que s'està construïnt en una casa nova i deslumbrant en el barri més exclusiu de la ciutat.
Aquesta és la excusa perquè el relat es vagi desplegant, apareix un matrimoni també mil·lionari amb la dona rusa (que li agrada al llibreter) però que és l'objectiu que vol el mil·lionari Gorsky.
Hi ha alguna escena que fa pensar en el Gran Gatsby d'Scott Fitzgerald, sobretot quan Gorsky es mira la casa de la parella, de nit, des del jardí de la seva, que està al mateix barri...
(Al final del llibre, l'autora reconeix aquesta influència...)
Però la història de Gorsky funciona bé, els personatges es van construïnt amb naturalitat, escena a escena, el llibreter narra en primera persona, des d'un lateral de la història, quasi estrany en aquest món privilegiat de capricis desmesurats, ple de luxes i ambicions, envejes i perills.
Nikola, el llibreter narrador, és un supervivent insertat dins aquest món com si li hagués tocat la loteria, convertit en observador privilegiat.
"Té aquella mena de perjudici típicament anglès contra qualsevol que no sigui "dels seus", però la gent com ell odien altres anglesos encara més que a nosaltres, perquè a nosaltres no ens jutgen de la mateixa manera que als seus. Quan els anglesos obren la boca es revelen els uns als altres els primers capítols de les seves autobiografies, però quan ho fem nosaltres només ens pengem l'etiqueta d'estrangers. Ell et vol ofendre, però de quina altra manera podria ofendre't? No et pot dir rus fastigós perquè la seva dona es rusa..."
És un relat clàssic amb decorat contemporani, que enganxa des del principi de la història, en un ambient desmesurat però ple de passions, intrigues i sentiments.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada