divendres, 8 de juliol del 2016

CIUDAD EN LLAMAS. Garth Risk Hallberg

Ciudad en llamas
Garth Risk Hallberg
Literatura Random House ed.
2016
990 pàg.
Traducció al castellà de Cruz Rodríguez Juiz







Hi ha ciutats que per si mateixes són un món sencer, i també hi ha novel·les que contenen un món; com si dins hi portessin un grapat de vides.

Tot i no semblar-ho, segurament "Ciudad en llamas" és això.
Aquesta novel·la, la primera de l’escriptor nord-americà Garth Risk Hallberg, és tot un desafiament, un totxaco de 990 pàgines amb un argument que ens presenta a una jove que durant la nit de Cap d’Any de 1976 és tirotejada. El relat semblaria d’intriga però lluny d’agafar el clàssic camí per trobar el culpable, Hallberg de seguida abandona aquesta línia per centrar-se en els molts personatges que circulen per la història, obrint les seves vides.

Tots ells són meravellosos: L'ovella negra d’una família ben posicionada desapareix de sobte; un veterà periodista que ha perdut la inspiració; el pare de la noia tirotejada i el seu negoci de focs artificials i pirotècnia; un inspector de policia coix a punt de jubilar-se; l’exmarit de la germana d’un dels personatges i la relació que guarda amb la víctima que apareix la nit de Cap d’Any; el noi negre professor d'una exclusiva escola de noies; la colla de joves punks, el fill de la parella separada...
L’autor ens posa davant d'aquest gran grapat de personatges i aconsegueix dotar-los de vida. Amb somriures i moltes llàgrimes. Com la vida mateixa.

Però el relat avança i retrocedeix en el temps magistralment, i amb ell ho fan també els personatges, que podem veure’ls, fins i tot, vint anys després dels fets. I la ciutat, que emmarca els successos i envolta tots aquests personatges acaba sent-ne un més i sovint resulta inabastable i excessiva per tots ells.
Així és el Nova York de 1976, una metròpoli meravellosa però també salvatge.

No deixem que el volum de pàgines ens espanti, perquè això passa a ser una simple anècdota quan ens endinsem en la lectura de "Ciudad en llamas", que emociona i ens apallissa com només la bona literatura sap fer.

1 comentari: