diumenge, 3 de maig del 2015

813. TRUFFAUT. Paula Bonet

813. Truffaut
Paula Bonet
Bridge Ed.
2015
175 pàg.

Paula Bonet s'està convertint, sens dubte, llibre a llibre, en una de les il·lustradores més populars del país. Actualment compta amb una gran legió de seguidors, però també de molts imitadors.

Després del seu anterior i molt personal "Qué hacer cuando en la pantalla aparece The End" presenta ara aquest "813" dedicat al director de cinema francès François Truffaut.

Més que una novel·la gràfica, segurament l'hem d'anomenar "llibre il·lustrat", perquè ens atrevim a dir que, tot i el text que hi ha (i molt), el protagonista són les grans i precioses il·lustracions d'aquesta artista d'origen valencià.

Però també, aquí, hauríem de destacar que Paula Bonet aconsegueix escapar de la tirania de ser una "il·lustradora d'algú altre" i convertir-se en "AUTEUR" (en majúscules), com en diria el mateix Truffaut; perquè ella mateixa crea el text i els dibuixos (que l'acompanyen... Anava a posar. Però potser seria millor dir, en aquest cas, el text que acompanya a les il·lustracions...).
I parlant del text, també aconsegueix ajuntar (i que funcioni molt bé!!) les imatges amb la tipografia (Que és una de les coses que acostumen a fallar en els llibres il·lustrats).
Tenim, doncs, una primera part on (potser li podríem reclamar una mica més de chicha a la part escrita) ens explica la vida del director francès. Aquell relat llegendari d'infància complicada i com el seu gust pel cinema li va permetre encarrilar la seva vida...

Paula Bonet, que domina impecablement la tècnica del retrat, ens ensenya en aquest volum un gran repertori de primers plans, alguns extrets de fotogrames de pel·lícules de Truffaut. Cares que sembla que puguis tocar, amb uns ulls que perfectament podrien tenir vida. Il·lustracions movent-se entre el realisme i uns acabats bastant expressionistes.

La segona part de "813" és un recorregut de l'autora pels moments més destacats en la filmografia d'aquest director que va formar part del moviment francès "Nouvelle Vague"... També amb il·lustracions molt maques de molts moments truffanians.

Un bombó!!!

4 comentaris:

  1. el proper regal que em faci serà aquest!

    gràcies Toni!!

    ResponElimina
  2. El vaig trobar a la biblioteca i me'l vaig llegir en una estona. Magnífica combinació de dibuix, cinema i , perquè no, literatura. Chapeau !!

    ResponElimina
  3. BLACK is BELTZA. Harkaitz Cano (text) i Jorge Alderete (il.lustració). Bang ediciones, 2014. Novel.la gràfica o còmic?

    En Fermin Muguruza n´ha fet una exposició.

    Toni, a veure si ens en pots parlar , tant per la forma de la il.lustració com del contingut (molt, molt interessant).

    Gràcies

    Imma C.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Imma,

      Sento el retard a contestar perquè he estat uns dies sense computadora...

      No coneixia el còmic... Ara l'he buscat per internet i, gràficament és macu... La il·lustració és potent i de traç expressionista...
      Al que sí coneixia és l'Harkaitz Cano, de qui fa temps que vull llegir la seva novel·la "Twist", a Seix Barral ed.
      http://www.koult.es/2013/05/twist-poetica-de-las-alcantarillas-de-la-guerra-sucia/
      Que té molt bona pinta... I molt dura, crec...

      Gràcies per l'avís, Imma...

      Elimina