dijous, 13 d’octubre del 2016

El camí que porta a ciutat | Natalia Ginzburg


El camí que porta a ciutat
Natalia Ginzburg
Traducció de l'italià: Alba Dedeu
Edicions de la ela geminada
Setembre, 2016


Un altre de la Ginzburg! Ja vaig dir que en tenia uns quants a la cua de llibres per llegir. I, ara, seguirem per la primera novel·la (curta, de a penes un centenar de pàgines) que va escriure i publicar, on ja estan tots els trets característics de l'autora: la solitud, el xoc entre realitat i desig, la societat carregada de prejudicis, les relacions familiars, l'ànsia de revolta, l'amor i el desamor...
I l'escriptura que, malgrat la seua aparença de simple i senzilla, està molt treballada, acurada, neta i destil·lada. Un goig de llegir.

Aquesta novel·la breu, contada per una dona (adolescent sempre), no és un caramelet, encara que ho semble; ans al contrari, és una càrrega de profunditat sòrdida, crua, fins i tot cruel... i trista, molt trista. La seua història, la de la protagonista, la seua família i tots els coneguts, està farcida d'amor, desamor i odi, de pobresa i penúries, on quasibé no hi ha estima, i la poca que n'hi ha té un final ben tràgic. La vida li passa per damunt a la protagonista, que ho suporta tot com una imposició del destí, amb ganes de rebel·lar-se però sense aconseguir-ho mai.

" Però cada vegada es feia més difícil pensar en ell, en la seva cara i en les coses que deia sempre, i ja em semblava tan llunyà que em feia por pensar-hi, perque els morts fan por."

Pertorbadora!

2 comentaris:

  1. Que bo!!! l'acabo de llegir!!
    una ressenya fantàstica, és un caramelet amarg... meravellós.

    tinc una ressenya pendent, des de fa dos anys, de la novel·la de la Sibilla Aleramo "Una dona", que espero algun dia arribar a fer... escrita 50 anys abans i que d'alguna manera entronca perfectament amb aquesta de la Natalia Ginzburg, per la veu femenina de la seva protagonista, per les dicotomies amb què la vida la castiga, per la llibertat que ambdues protagonistes anhelen... res a veure l'estil, però sí el missatge de fons.

    gràcies elPac!

    ResponElimina
  2. Al final entre tots em fareu venir ganes de llegir la Ginzburg!!

    ResponElimina