dijous, 3 de juny del 2010

DIJOUS 3 DE JUNY DEL 2010



L'ou com balla

Per a alguns savis aquest ritus és una metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continuu. Altres el veuen com un simple joc d’entreteniment propi dels temps de l’Edat mitjana. I d’altres associen l’ou amb el cos de Crist. Com passa en l’àmbit dels significats, hi ha moltes teories respecte dels orígens de tan curiosa manifestació. Una de les més esteses la situa a Itàlia, on un frare dominic va veure l’acte en un petit poble i quan es va traslladar a Barcelona va proposar de fer-ho a la Catedral. Altres versions parlen concretament de la ciutat de Nàpols, en temps d’Alfons el Magnànim on l’«uovo che danzava» era un pur entreteniment entre els cortesans. Segons l'historiador barceloní Ramon Nonat, que ha estudiat els arxius del claustre, el ritual es va començar a celebrar a Barcelona l'any 1440. D’altres, menys científics, pensen que tot va sorgir d’un joc inventat pels cuidadors dels jardins del claustre, coneguts per les seves sorolloses oques. Més enllà de la discussió sobre els orígens, el que sí és cert és que la tradició ha arrelat a Catalunya, únic lloc de tot el món on actualment es fa ballar l’ou. Actualment destaca a Barcelona, Igualada, Cardona, Manresa, Martorell, Vic, Lleida, Tarragona, Vilanova i la Geltrú i Arenys de Munt. A Barcelona, una de les ciutats on el ritus és més popular, es pot veure ballar l’ou en un circuit per les fonts de l’Ateneu Barcelonès, Casa de l’Ardiaca, claustre de la Catedral, església de Santa Anna, museu Federic Marés, Reial Acadèmia de la Bones Lletres, Palau del Lloctinent, al claustre de la Parròquia de la Concepció del barri de l'Eixample i també al Poble Espanyol. Mira.., mira l'ou com balla! .Redacció: festes.org.

Amics i amigues, avui jornada de portes obertes a l'Ateneu Barcelonès. Si voleu fer una passejada i apropar-vos a l'Ateneu, podreu admirar el jardí romàntic amb la font guarnida de fruites i flors i la seva impressionant biblioteca. Ah! i l'OU.

Gràcies, Calculeitor....Felicitats a tots pel nostre Aniversari: 3 de marc-3 de juny.

Isabel

2 comentaris:

  1. Serà una passejada bonica ! Bona Idea Isabel !!! Avui no tinc res...per aquesta tarda. Això de l'ou com balla. Encara recordo quan la mare ens hi portava,al claustre de la catedral.

    ResponElimina
  2. Gràcies, Isabel. M'agafa un poc lluny, però ja m'agradaria, ja!

    ResponElimina