dimarts, 29 de juny del 2010

Doktor Faustus | T. Mann

Una Novel·la (amb negreta i majúscules) del gran Thomas Mann.

La veritat és que m'ha costat llegir-la (i no per les més de 700 pàgines i lletra petita), a pesar de la seua prosa i estructura aparentment senzilles. Tan densa (hi cap tot: música, teologia, psicologia... i allò que vulgueu afegir-hi) que hi havia moments en que havia de deixar-la i llegir alguna novel·leta policiaca per descansar.

Mann s'inventa un compositor de música que, com el títol indica, farà un pacte amb el diable, a canvi ha de allunyar-se dels humans i viure en solitud afectiva (El diàleg amb l'Altre és un prodigi literari). Aquesta suposada biografia és escrita per un amic seu de la infantesa que l'idolatra. El món en el qual es desenvolupa l'acció és des de finals del XIX fins a la Segona Gran Guerra (la gran errada i desfeta alemanyes).

Novel·la total, difícil, però, després de la prova superada, la satisfacció d'haver entrat en un món únic, personal i totalment literari.

1 comentari:

  1. És una assignatura pendent que en algun moment hauré d'afrontar, però certament és una novel.la difícil que vol temps i dedicació.

    Es tracta d'una obra de referència on la música (i el seu paper dins de l'art i de la societat) és la protagonista. Però, com tu dius, "Doktor Faustus" és moltíssimes coses més: una al.legoria del que va representar el nazisme, la concepció de la novel.la com una simfonia,la dicotomia entre tradició i originalitat, la bogeria de l'artista...

    En fi, a veure si sóc capaç d'acabar-la algun dia i tinc la satisfacció d'entrar de ple en aquest món tan particular de Thomas Mann.

    Gràcies per la teva ressenya.

    ResponElimina