dissabte, 4 de febrer del 2012

L'horitzó.- Patrick Modiano








Patrick Modiano
L'horitzó
Proa i Anagrama, 2010
Traducció al català d'Eulàlia Sandaran i al castellà de M. Teresa  Gallego Urrutia





Ho diu l'editorial:
1er (sic) capítol (PDF)
Una novel·la amb intriga i misteri, com En el cafè de la joventut perduda. 
Text de contraportada En Bosmans viu perseguit per la seva mare, una dona malcarada que li demana diners com si es tractés de cobrar-li la vida. Un dia en Bosmans coneix fortuïtament la Margaret Le Coz, una dona enigmàtica que al seu torn és assetjada per en Boyaval, un individu sinistre que la segueix amb propòsits obscurs. La Margaret i en Bosmans arrosseguen una mateixa solitud i connecten d’una manera profunda i curiosa. Entre ells neix una intimitat semblant a la que lliga de manera fugaç els viatgers dels trens nocturns. I és amb tren que la Margaret acabarà allunyant-se d’ell. Al cap de quaranta anys, en Bosmans la busca en la memòria i pels carrers de Berlín.
Patrick Modiano descriu de manera magistral els amors que es retroben en el record però que s’extravien en el somni, i també aquells somiegs (sic) diürns que acaben cristal·litzant en la memòria com una vivència real. L’horitzó és una novel·la de persecucions i d’intriga, en la mesura en què la recerca de l’altre és inseparable de la recerca d’un mateix. Lluny de l’etern retorn present en l’obra de Modiano, aquí «encara queda una mena d’esperança, una línia de fuga cap a l’horitzó».
Notes del blocaire:

1.- M'he passat tot el llibre intentant comprendre el títol. He recordat aquella magistral frase de la nostra amiga Sícoris: "I sí, Sant Jordi ens agafarà amb un llibre a la mà i un altre a l'horitzó, esperant-nos i fent-nos l'ullet..."
2.- El llibre es gaudeix al llarg de totes les seves pàgines: Modiano no dóna receptes, no dicta sermons, no ofereix solucions: a l'horitzó no s'arriba mai.
3.- Del protagonista vas sabent coses pel que va fent, per les pistes que segueix i per les que decideix no atendre, pels seus records i unes quantes aventures que et relata.
4.- Bosmans és un home que va recordant com el passat ja li perseguia fa quaranta anys; arriba a recobrar-lo i el deixa passar (almenys, no es "regodea" en ell). Memòria i futur. Vida.
5.- Els llibres també són protagonistes: treballa en la llibreria d'una editorial, la núvia també acaba en una altra (40 anys i una frontera més enllà), uns llibres es queden sense lliurar i acompanyen l'acomiadat...
6.- Valoració personal: molt bo.

5 comentaris:

  1. A la cistella, que està ja a vessar.
    Gràcies, icr.

    ResponElimina
  2. Modiano, un altre sempre pendent...

    ResponElimina
  3. L'he fullejat un munt de vegades. Molts cops he estat temptada de comprar-me'l, però al final, per diferents motius, no ho he fet. Ara crec que ja ha arribat el moment d'entrar en el món Modiano.
    Cavaliere: gràcies per tantes i tantes recomanacions inoblidables.

    ResponElimina
  4. Per tal de ser justs, en aquest món inhòspit de polítics inefables, el mèrit (i la recomanació) és de Xavier Antich que ho va recomanar amb efusió i vehemència... (aquí)

    ResponElimina
  5. PATRICK MODIANO. CATHERINE CERTITUDE, Blackie Books, 2014 (català i castellà)
    il,lustració Jean-Jacques SEMPÉ

    Novel.la il.lustrada de manera deliciosa, la vida quotidiana de la nena Catherine que porta ulleres com el seu pare, però quan balla com la seva mare se les ha de treure. Maneres diferents de percebre la realitat.


    Ens trobem un pare coratge. No us la perdeu! Per totes les edats.

    Imma C.

    ResponElimina