diumenge, 16 de juny del 2013

ARCHIVO BOLAÑO. Diversos autors

Archivo Bolaño
(Amb textos de Valerie Miles, Juan Insua, A. G. Porta, Javier Cercas, Enrique Vila-Matas, Olvido García Valdés, Barbara Epler i Patricia Espinosa.)
Centre Cultura Contemporània Barcelona.
2013.
173 pàg.

Aquesta publicació és el catàleg que complementa l'exposició dedicada a l'obra i la vida de l'escriptor Roberto Bolaño, que es pot visitar al CCCB fins aquest 30 de juny, ara que farà 10 anys de la seva mort.

Poca cosa nova podem dir de Bolaño que no se sàpiga...
De l'exposició, que com la majoria de les del Centre de Cultura són enlluernadores perquè amb una idea, i mitjançant una bona escenografia i un encertat plantejament consegueixen quasi sempre unes grans mostres molt notables (ull amb l'actual dedicada a Passolini...)
En aquest cas l'atractiu de la dedicada a l'escriptor xilè destaca per la possibilitat que se li brinda a l'espectador per endinsar-se als quaderns i l'arxiu de Bolaño.
Aquella lletra manuscrita, clara i lligada que semblen onades del mar, ratlles inacabables, textos escrits a ma...
Segurament es necessita temps i tranquilitat (i ganes de deixar-se portar per aquests textos...) en aquesta exposició de literatura (val la pena reflexionar també sobre aquest concepte: mostres físiques de literatura...)
(També, per exemple, és molt friki i fetitxista, la vitrina on hi havia l'ordinador i la seva màquina d'escriure elèctrica...)

D'això en deriva aquest catàleg.
Anàlisis de diferents autors i especialistes de l'obra de Bolaño, que després de fugir d'un Xile explosiu va passar per Barcelona (al carrer Tallers), canviar per Girona, per acabar residint a Blanes (Hi ha al llibre unes fotos precioses d'Adrià Goula de les cases i carrers on va viure...) al ja mític Carrer del Lloro, de Blanes.
On va escriure durant molt anys, i a la sombra, tota aquesta obra sempre brillant i enlluernadora que ens ha anat deixant, però que una gran part encara es manté inèdita...
Diferents textos de diferents coneixedors d'aquesta obra que molt ràpidament s'ha anat escampant, fent pujar la fama (pòstuma) i reputació de l'autor, alhora que creava una llegenda al voltant de la seva vida...
En tot cas l'exposició i aquest catàleg documenten la rauxa creadora (i segurament d'aquí vé part de la llegenda) quan establert a Blanes, i amb el principi d'una greu malaltia ja diagnosticada, en els últims anys i quasi a contrarrellotge va crear el grapat més important d'obres de la seva bibliografia; aquestes que el situen i confirmen com dels autors més importants de les últimes dècades.

D'entre els textos del catàleg hi ha diferentes visions de la seva obra i la vida. Però destacaria les sentides aproximacions que fan Javier Cercas (recordar que un dels protagonistes del "Soldados de Salamina" era un personatge de Girona que es deia Roberto Bolaño) i el text de Vila-Matas; tots dos amics i molt pròxims durant els últims anys de l'escriptor i justament el principi del seu reconeixement internacional... Just quan "Los detectives salvajes" i ja després la confirmació amb l'inabarcable i inacabable "2666"...

Ideal per tenir una porta al món Bolaño si està per descobrir l'obra d'aquest; però si ja la coneixem o en som fans és un complement excel·lent i alhora enriquidor d'aquesta.

3 comentaris:

  1. Toni, Els "bolañistes" som orfes. I si a més som orfes del senyor boix, som doblement orfes. Visquen aquestes mostres de literatura Física.

    ResponElimina
  2. A Madriz he vist una altra "mostra física" de literatura: Nicanor Parra...
    Visquen, sí...
    Cal tindre ganes, també. I temps.
    Jo vote per establir oficialment les visites a museus amb exposicions d'aquestes amb cadiretes de rodes, o amb tamborets per gaudir sense patir...

    ResponElimina
  3. Super d'acord amb vosaltres!!!!!

    Abraçades i calor!!!

    ResponElimina