diumenge, 15 de desembre del 2013

Antoni Benaiges, el maestro que prometió el mar


Antoni Benaiges, el maestro que prometió el mar (Desenterrando el silencio)
Text: Francesc Escribano, Francisco Ferrándiz i Queralt Solé
Fotografies: Sergi Bernal
Edit.: Mirmanda, Blume, Ventall, 2013

Un mestre català, nascut a Mont-roig del Camp, desapareix només començar la Guerra Civil, juliol del 1936, en un poblet de Burgos, Bañuelos de Bureba, on exercia. En acabar el curs escolar havia d'haver tornat al seu poble per a passar les vacances d'estiu. Un mestre innovador i idealista, avançat al seu temps, en un llogaret de la Castella profunda. Un mestre que proposava nous mètodes d'aprenentatge (Freinet, amb la impremta, el gramòfon, balls, correspondència amb escoles de Catalunya...).

En l'actualitat, agost de 2010, durant l'exhumació d'una fossa comuna, comença una investigació sobre aquest personatge la qual va descobrint una història que ha estat silenciada durant massa anys.El més estrany és que, fins i tot després d'assassinat, s'inicia un procés de depuració contra ell.

Però no és veritat que "todo el mundo", com diu la nota incorporada a l'expedient  pensara això d'aquell home. Com exposava abans, arran de l'exhumació comencen a brollar de molts llocs veus que aporten dades sobre el personatge: d'exiliats de Mèxic, del poble del mestre, de Saragossa... i del mateix Bañuelos.

Un llibre fet amb molt de respecte i estima. Acompanyat d'un facsímil d'una de les publicacions que feia el mestre amb els seus alumnes i una foto de grup. I unes impressionants fotografies en blanc i negre del Sergi Bernal.

Impressionant article de F. Ferrándiz al final del llibre: "Fosas comunes del siglo XXI en España".
(No apte per als de "cal passar pàgina", "no hay que escarbar viejas heridas" i "oblidem-ho tot d'una vegada"... i moltes i moltes més!)


4 comentaris:

 1. Ufff elPac, quina pinta més irresistible i a més és antisocial i antipatriòtic, es pot demanar res més?

  ResponElimina
 2. Mercès sr. Boix,

  Aquest dimecres 18 de desembre presentem la película als cinemes GIrona:

  http://www.cinemesgirona.cat/projeccions/el-retratista-estrena-27-de-novembre/

  salut!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies a tu per la teua tasca!

   http://desenterrant.blogspot.com.es/

   Elimina
 3. La d'Antoni Benaiges és una història molt trista i un exemple del mal i la repressió feixista durant la guerra i la postguerra.

  ResponElimina