dissabte, 26 d’abril del 2014

Cataratas.- John Berger-Selçuk Demirel





John Berger-Selçuk Demirel
Cataratas
Traducció al castellà de Pilar Vázquez
Gustavo Gili, 2014



Primer llibre llegit dels "pillats" a la Fira 49.

La fitxa de l'editorial aquí, la recomanació del Jordi Llavina aquí...

Dues alegries: GGili segueix treballant i un nou llibre del Berger.

Dos valors: una reflexió gràfica sobre la vista (uns dibuixos preciosos d'ulls que il·luminen, que volen, que es tanquen, parpelles com a cremalleres...) i una explicació poètica i científica sobre la recuperació de determinats aspectes de la visió després d'una operació de "catarates".

Quan estudiava, els psicòlegs de la percepció aprofitaven aquestes operacions però amb pacients de "catarates congènites" (que mai no hi havien vist i, en ser operats, començaven a veure amb el llenguatge ja consolidat) per explicar com es consolida la visió com a sentit d'aprehensió del món. Aquest breu apunt ens il·lumina ara eixes xicotetes diferències entre hi veure malament o poc i veure-hi de nou, entre percebre els colors i estimar-los, entre descriure ciència i parlar del dolor d'aproximació a les coses...

Com que a cals orfes n'hi ha molts d'artistes, una recomanació-quasi obligació. Per als amics del Berger, una altra ocasió de gaudir la seva prosa i el seu gaudi del món. Per als amants dels llibres "bonics", un altre caramelet.


4 comentaris:

  1. Cava,
    És un llibre que he tingut a les mans i dóno fe que és un llibre preciós i súper ben editat.
    Les il·lustracions d'en Demirel són delicades i maquíssimes!

    Vas fer una gran compra!
    Visca la Fira Ché!!!!

    Abraçades!!!

    ResponElimina
  2. Vixca, Toni!
    La feina del Demirel, com dius, tan impressionant com ara el text del Berger: no és un llibre il·lustrat, és 50% imatge i 50% text.

    ResponElimina
  3. Tot el que vé del Berger em sorprén.

    ResponElimina
  4. Em pensava que G. Gili ja no existia! Doble bona notícia: encara hi són i, a més, publiquen una delicatessen del Berger il·lustrada per Demirel.

    ResponElimina