dimarts, 13 d’octubre del 2015

El día señalado - Enrique Vila-Matas


Enrique Vila-Matas
EL DÍA SEÑALADO
Il·lustracions de Anuska Allepuz
Nórdica Libros, 2015




"Isabelle Dumarchey tenía diez años cuando una gitana les prometió que moriría sedienta y de pie, tal vez bailando, en un día de invierno muy lluvioso, de un año imposible de determinar". 

Així comença l’intrigant relat de Vila-Matas, que Nórdica Libros ha editat amb unes il·lustracions de Anuska Allepuz, que són tan misterioses i delicades com el propi relat.

La protagonista es passarà tota la vida intentant defugir situacions semblants a les que li van pronosticar pel dia de la seva mort, mentre s'intenta convèncer que una frase que et diuen de petita no es pot convertir en una sentència de mort.

És un relat fantàstic (de fantasia) que et deixa sense alè fins al final, la crònica d’una mort anunciada? Potser sí, o no... existeix el destí? Neixem predeterminats? Condiciona la vida la manera com els adults ens han projectat de petits?

És un relat bonic, angoixant, amb un Vila-Matas que es posa al lloc d’una protagonista que es nega a creure que morirà de set, ballant i en un dia de pluja, amb un toc femení, (molt diferent a les altres lectures que he fet de l'autor, poquíssimes i amb ganes de continuar endinsant-me dins el seu món), on tot transcorre al ritme d’un ball o d’una dansa, en el que en Vila-Matas ens fa participar, mentre notem com una pluja glaçada en va xopant i amb la necessitat imperiosa de beure aigua mentre llegim. I les Il·lustracions d'Anuska Allepuz ho acaben de rematar (mai millor dit).

He llegit que és un relat que va escriure l'any 1982, està inclòs en el llibre "Nunca voy al cine" i que va reescriure l'any 2007 per incloure'l a "Exploradores del abismo"


Nórdica Libros fa aquestes temptacions tan difícil de resistir!

1 comentari:

  1. Ostres Anna!
    El tinc des de fa setmanes a casa però sempre el vaig en favor d'altres novetats...
    Ara m'hi posaré!

    VM forever!!!

    ResponElimina