dimecres, 16 de juny del 2010

El cadàver exquisit

Com sabeu, el cadàver exquisit és un joc inventat pels surrealistes consistent en la creació col·lectiva. Primerament era una paraula o un dibuix que començava una persona i continuava una altra, sense saber què havia escrit o dibuixat l'anterior, i així succesivament. Aquesta pràctica explora les possibilitats de la creació d'imatges i textos en grup, amb aportacions parcials dels participants a l'obra final.

Segons la definició que dóna el Dictionnaire abrégé du surréalisme, és un "joc que consisteix a compondre una frase o un dibuix per diverses persones sense que cap d'elles tingui en compte la col·laboració dels anteriors participants".

Avui podríem dir que hem traslladat aquesta invenció entre vàries persones a internet amb la creació col·lectiva de textos. L'única diferència és que sí sabem què ha fet l'anterior persona, però pot ser una experiència interessant.

Què us sembla si ho intentem?

19 comentaris:

  1. jo m'apunto, però ens caldrà un poc d'infraestructura, no ho penseu?
    elPac, sigues tan amable!

    ResponElimina
  2. Sí, jo també m'hi apunto. I estic d'acord amb il cavaliere: necessitarem unes mínimes regles del joc per poder-ho tirar endavant; així que, elPac, tu que has tingut la genial idea, orienta'ns sobre com ho podríem organitzar.
    Ah, i no cal que et digui que em sembla una iniciativa fantàstica!!

    ResponElimina
  3. totalment d'acord amb els comentaris del cavaliere i Sícoris!

    jo fa dies que tinc al cap la idea de proposar-vos una lectura col.lectiva, però no he tingut prou temps per desenvolupar la idea (ho deixo per més endavant) realment la Sícoris, té raó, una iniciativa fantàstica!!

    M'encanta aquest blog!

    ResponElimina
  4. Fantàstic!!!
    Per exemple: Podríem transcriure el paràgraf segon de la pàgina 87 del llibre que actualment llegim cadascú.I si no volem saber que ha fet l'anterior persona, podríem enviar el paràgraf a l'e-mail dels orfes. I un de nosaltres ajuntar tots els escrits rebuts en un de sol i afegir-lo com a post al bloc.

    ResponElimina
  5. Perfecte. Vaig a fer-ho.

    ResponElimina
  6. Hola!
    Acabo d'enviar el meu cadàver exquisit a l'e-mail dels orfes (segons proposta de la Isabel, segon paràgraf, pàgina 87 del llibre que estic llegint.)

    Animeu-vos!

    ResponElimina
  7. Jo també ho he fet.

    Vive le surréalisme!!

    ResponElimina
  8. M'haureu de perdonar, però havia programat aquesta entrada i aquests dies he anat de bòlit i ni tan sols he pogut accedir al bloc.
    Em sembla molt bé la proposta d'Isabel, però com dieu hauríem d'haver proposat unes bases, com ara l'idioma en el que està escrit el llibre que estem llegint (jo per exemple estic llegint Doktor Faustus de Thomas Mann en traducció castellana i, potser, una altra persona està llegint-ne un en català...).
    De tota manera, podem fer les dues coses: Una seria la proposta aquesta, i més avant un "cadàver" de creació personal.

    En acabat aquesta que ha proposat Isabel(Transcriure el paràgraf segon de la pàgina 87 del llibre que actualment llegim cadascú), una de creació nostra amb unes bases programades, que podrien ser aquestes (podem modificar-les, és clar):
    1.- Es proposa un text d'inici.
    2.- S'estableix un ordre d'intervenció (que pot ser l'alfabètic).
    3.- El/la primer/a envia el text creat al correu dels orfes, tot i anunciant-ho al bloc.
    4.- Tan sols el/la següent pot obrir aquest email i llegir-lo, només l'email escrit per l'anterior concursant, i continuar la narració.
    5.- I així succesivament.
    Què us sembla?

    De moment, jo també he enviat el meu paràgraf per a la primera proposta.

    ResponElimina
  9. Tens raó, el tema de l'idioma és important a tenir en compte.
    Dubto en el punt 4. És millor que tinguem en compte l'anterior narració ó continuar a cegues?
    També, es pot provar de les dues maneres, i veure que surt.

    ResponElimina
  10. Jo tinc un dubte, i ja disculpareu la meva poca perícia en qüestions informàtiques, però no sé com accedir als e-mails enviats a l'adreça dels orfes (és a dir: crec que no puc fer-ho.)

    Parlant d'altre, elPac, en això dels idiomes tampoc no hi havia caigut, i tens tota la raó; però en fi, pensem que si hi ha barreja de llengües, potser el cadàver exquisit ens sortirà encara més surrealista.

    ResponElimina
  11. bon dia,

    a mi m'haureu de disculpar, m'he perdut:

    Pel què fa la proposta de l'Isabel: ara no sé si haig d'enviar el text en català o castellà (n'estic llegint un amb cada idioma), o ho deixem bilingüe que com diu la Sícoris quedarà més exquisit.

    la proposta de l'elPac:
    tampoc tinc massa clar que pugui obrir el mail dels orfes, (de fet no ho he provat, ara ho provo i us dic el què!), però de totes maneres aquesta proposta encara no començaria fins que s'acabi l'altra, oi?

    quin cacau més divertit!!

    ResponElimina
  12. acabo d'entrar al mail dels orfes, Sícoris, és tant fàcil com anar al gmail i entrar el mateix nom i contrasenya que per accedir al blog

    ResponElimina
  13. Moltes gràcies, Miu. Ho acabo de provar i m'ha sortit! A més, m'he pogut adonar de que sóc molt "patata", perquè (a diferència dels altres companys/es del bloc) ni vaig signar el mail ni vaig dir de quin autor era el fragment... En fi, un desastre...

    ResponElimina
  14. Miu, pots enviar els dos, en català i castellà, i així serà més surrealista.

    ResponElimina
  15. Doncs sí, teniu raó: més surrealisme.
    I després el de creació. Jo estic molt comboiat amb tot això. Quin gust comptar amb persones entusiastes i animoses!
    Gràcies a totes i a tots.

    ResponElimina
  16. Qué us pareix, orfes, si matem dos morts?
    D'antuvi, acabem de matar el mort de la Isabel, amb la pàgina 87 dels llibres actualment entre les mans i les tauletes de nit de cadascú dels orfes, durant uns dies (Isabel, tu manes) i després fem el que puguem amb els textos enviats...
    D'altra banda, matem al Pac, dic, matem el mort suggerit per elPac, amb textos de creació própia.
    elPac, tu manes, que et sembla redefir les bases i proposar un procediment de manera que , si hem d'escriure coneixent només l'aportació immediatament anterior, totes i tots tinguem clar quan podem participar-hi i quin és el text que podem llegir per a continuar amb la mort del mort?

    ResponElimina
  17. A mi em sembla bé. Aquest cap de setmana publicaré les bases i el procediment.

    ResponElimina
  18. El proper dilluns podríem enterrar el primer cadàver exquisit.
    Us sembla bé?
    Així doncs, amics i amigues animeu-vos a enviar els vostres e-mails.

    ResponElimina