dijous, 27 de juny del 2013

De sobte, truquen a la porta - Etgar Keret

Etgar Keret
De sobte, truquen a la porta
Traducció d'Albert Torrescasana
Proa, 2013
252 pàgines



Es tracta d'un recull de contes, de molts contes, sense índex, de contes de tots tipus, de misteri, de suspens, d'amor, de desesperació, de desenganys, cruels, absurds, sobre violència, sobre comunicació, sobre les complicacions de viure en un país amb un conflicte permanent…vaja per triar i remenar, i s'ha de reconèixer que el senyor en sap, tractant temes seriosos sempre des de la comicitat i  l’absurditat. N’hi ha que m’han agradat moltíssim, d’altres gens, però cap m’ha deixat indiferent. La mentida és un tema recorrent , i els somnis, déu, la vida de parella, la feina, la soledat, el terrorisme, la violència...

Per exemple un home que l'amenacen de mort diverses vegades la mateixa nit si no explica un conte, un mentider compulsiu que s’ha d’enfrontar a les conseqüències de les seves pròpies mentides, una dona que s’ha d’identificar el seu marit mort a l’exèrcit i que no recorda com era, un pare sonat que manipula al seu fill perquè s’auto-lesioni per tal que inculpin a la seva ex-sogra, un home que és obligat amb violència a anar a veure als seus pares, un altre que té ereccions amb un gos, una noia que descobreix una cremallera a la boca del seu company i l’obre i de  dins en surt un alemany que torna al seu país perquè diu que els israelians tenen molts prejudicis... i així un no parar!

En els enllaços de més avall podreu llegir  com el fet de viure a Israel marca la seva manera d'escriure, i com el fet d'escriure l'ajuda a poder viure a Israel.  



Un autor i un llibre molt recomanable

La Contra de LV amb entrevista a l'autor 
Entrevista a El Temps

4 comentaris:

  1. Com que sempre dic el mateix sobre les teues recomanacions, només diré "La portada és brutal! A la cistella!" (això del final, és a dir, el segon 'hemsitiquio', també crec que ho dic sempre sobre les teues recomanacions, però "no-somos-nadie ni ningú!)

    ResponElimina
  2. Gràcies, Anna. No el coneixia, i pel que has escrit tu i per les respostes d'ell a les entrevistes, em sembla un autor interessant.
    M'agraden molt els temes absurds i delirants d'aquests contes(no m'estranya gens que els seus referents siguin Kafka i Groucho Marx).
    Tard o d'hora caurà. Això seguríssim!

    ResponElimina
  3. Anna

    Gràcies per l'entrada!
    No paro de sentir comentaris bons d'aquest autor!
    (A la llista!! per la tardor! Perquè la de l'estiu ja és excesiva i desbordada!)

    ResponElimina
  4. M'has convençut i miraré de tastar-lo. Perquè després diguin que els reculls de relats no interessen.

    ResponElimina