dissabte, 21 de setembre del 2013

NADA ES BELLO SIN EL AZAR. Artur Ramon

Nada es bello sin el azar
Artur Ramon
Elba ed.
2012

Darrere d'aquest títol preciós hi ha alguns records del galerista barceloní Artur Ramon que a partir d'algunes vivències ens explica uns quants moments destacats, relacionats amb alguns quadres meravellosos i genials.

Històries de pintors, relats i trajectòries explicats a través del temps i pels historiadors que certifiquen un quadre o construeixen la narració per situar-lo dins el temps o part de la vida del pintor que l'ha pintat.

Aquest llibre té moltes coses bones. Per exemple, reprodueix molt bé els quadres d'on Artur Ramon explica cada detall, que li serveix d'inici de cada capítol per, al mateix temps, anar mirant a mesura que vas llegint.
I també fa descobrir al lector detalls amagats dels quadres (com si fos una lupa) i t'amplifica detalls, històries o moments dins les obres i aconsegueix portar-te quasi molt a prop de l'ànima d'aquells pintors i creadors genials. Construeix passadissos entre diferents peces, vides creuades de pintors, intuïcions, etcètera...

Goya, Caravaggio, El Greco, Rusiñol, Picasso, Bellini...
Ens ensenyen a mirar igual que Artur Ramon ens guia enmig de la bellesa i les casualitats de la història de l'art i la vida d'aquests genials creadors.

"La mirada de Níobe significa dolor, angustia y suplica. La originalidad del escultor, sea quien sea, está en el artificio de transmitir angustia sin que desaparezca la belleza."

Brutal!

7 comentaris:

  1. Uau Toni, quina pinta!

    Moltes gràcies!!!

    ResponElimina
  2. M'encanten aquest tipus de llibres! Gracietes, Toni.

    ResponElimina
  3. Moltes vegades havia anat a la galeria Artur Ramon del C. de la Palla de BCN, encara sembla que vegi el galerista allà assegut.
    Segur que Nada es bello sin el azar és una bona guia per la mirada. El llegírem.

    Imma C.

    ResponElimina
  4. Gràcies per recomanar NADA ESBELL SIN EL AZAR: l´autor és un clar pedagog a l´hora d´explicar cada quadre.
    També val la pena el blog ARTUR RAMON per qui estigui interessant en l´art en general.

    Imma C.

    ResponElimina
  5. Gràcies, Toni, un llibre brutal...
    M'encanta el capítol de la Madonna del solletico: és de veres, quan tanca el museu dels Uffici, se sent el riure del nen...

    ResponElimina
  6. ARTUR RAMON. Museu nacional de Catalunya: un itinerari. ed Elba

    Bona guia per visitar el MNAC, el galerista Artur Ramon ens dóna pistes.

    Imma C.

    ResponElimina