dilluns, 16 de març del 2015

Blitz - David Trueba

        

Blitz
David Trueba
Ed. Anagrama, febrer 2015
166 pàgines

Blitz en alemany vol dir llamp! 
Blitz és un títol que se m'ha escolat sense voler, he evitat escoltar-ne les crítiques perquè no me'l volia comprar, perquè en tinc una pila per llegir i alguns per ressenyar, perquè volia tenir suficient força de voluntat per no caure-hi, però avui he entrat a la llibreria a buscar una altra cosa (no per mi) i l'he vist a l'aparador i com un llamp l'he agafat, l'he pagat i he marxat. I me l'he llegit entre la tarda i el vespre... com un llamp, com un blitz, i l'he acabat amb una sensació de benestar i malgrat el compromís que tinc  amb mi mateixa de no fer ressenyes fins que estigui la lectura païda, he tingut la necessitat de fer-la com un llamp.

És la novel·la que necessitava avui, aquesta setmana, aquests dies, una novel·la sobre la soledat, sobre l'afrontar situacions noves, sobre el tirar endavant. Escrita en una primera persona masculina, amb un protagonista de 30 anys i per tant amb el que no hauria de sentir-me a priori identificada, malgrat això m'hi he sentit, quan diu que no li agrada trucar els timbres, ni que soni el seu mòbil, que imagina que vibra quan no ho fa, m'hi he sentit identificada en el moment vital d'incertesa professional i personal. També he de confessar que no sé si acaba de quadrar l'edat del protagonista amb la seva manera d'actuar i no em refereixo al que explicaré després, sinó a la maduresa que transmet.

Beto, un arquitecte de 30 anys que es dedica al paisatgisme, va a Munich a presentar la seva proposta a un concurs, hi va amb la seva companya Marta, que allà mateix li dirà que el deixa pel seu ex-nòvio, ell queda desmuntat i decideix passar uns dies més a Munich on es relacionarà íntimament amb una dona molt més gran que ell. 

Blitz, tracta sobre el pas del temps, dels estralls que té en nosaltres i les nostres vides i de com un instant pot canviar i condicionar-nos-la, com cauen els models i els paradigmes en els que vivim instal·lats. Una novel·la on els rellotges de sorra hi juguen un paper essencial, cada granet que cau pot suposar un canvi o un anar fent. A vegades aquests granets de sorra poden ser aquelles persones que arriben a les nostres vides sense que les esperem i que ens ajuden a veure-la millor de com la veiem, aquestes persones que semblen fer màgia perquè ens miren amb un ulls diferents i ens fan sentir especials (en podria anomenar alguns d'aquest mateix blog) i que sense ser-ne del tot conscients acaben fent un forat immens dins de la nostra vida.

És una novel·la agredolça, que et deixa molt bon regust de boca, sense buscar-li filigranes, senzilla, directa i propera, que procura trencar l'estretor de mires en les relacions íntimes entre dones grans i homes joves i  en les limitacions que nosaltres mateixos ens imposem. 

A més l'edició té algunes il·lustracions i fotografies que sempre resulta agradable. 

Enllaç a l'editorial on hi podreu llegir les primeres planes.

i dos petits tastets:

"El paso del tiempo es la expresión perfecta de la fugacidad y es precisamente ese discurrir el que dota a cada etapa vital de significado. El sentido de la vida es vivir siguiendo el sentido de la vida."

"La ceremonia de cocinar para otro es siempre un rito erótico y de seducción"

4 comentaris:

  1. Anna,

    Gràcies per l'entrada! Molt bona!

    ResponElimina
  2. Molt bona ressenya. A vegades un llibre ens arriba en el moment just, i hi trobem uns paral·lelismes (o potser alguns els imaginem, depenent del context) sorprenents.

    ResponElimina
    Respostes
    1. sempre ens els imaginem... però a vegades moments vitals o fins i tot connexions personals fan que es sentim més còmodes i/o identificats amb alguns protagonistes que amb d'altres...
      Gràcies pel comentari tiet Truman!!

      Elimina
  3. sí..... sempre ho fem, ja des d'infants ens indentifiquem amb un o altre. Però en certs moments aquesta identificació és més forta, més intensa, i notem com un fil que ens connecta amb el personatge, com un mirall nostre però retocat. Potser en el fons la literatura (i el cinema) ténen aquí el seu poder de seducció que no pot acabar-se mai.
    A veure si trobo una estona per llegir aquest llamp... el David Trueba em sembla que sempre té coses interessants a dir. I els comentaris els faig ben a gust, mentre em deixeu,,,,,, no hi ha res a agraïr, si de cas a vosaltres, per tan bones ressenyes.

    ResponElimina