dissabte, 9 d’abril del 2016

Gabinet de curiositats | Anna Moner


Gabinet de curiositats
Anna Moner
Pruna llibres, 2015

"Cada dia visite la cambra en la qual guarde els petits tresors que, bé per caprici, bé per gust, he anant acumulant al llarg dels anys. Una sala de dimensions variables, reservada al gaudi privat, on vaig aplegant, seguint pautes pròpies dels col·leccionistes d'èpoques passades, una sèrie de peces úniques i peculiars que, cadascuna a la seua manera, han provat de donar una visió del món i de la naturalesa humana. De tant en tant, imagine aquestes singulars i valuoses adquisicions -almens per a mi- en algun antic i selecte gabinet de curiositats convivint amb la banya d'un unicorn, l'esquelet d'una sirena, algunes criatures deformes immerses en substànacies tèrboles a fi de preservar-les de la corrupció o altres éssers elaborats mitjançant l'alquímia dels somis."

El llibre és un recull d'articles en els que l'Anna Moner ens ofereix la seua particular mirada a obres i personatges que l'han fascinada, enamorada. I com que ella és una artista multidisciplinar (pintora, escriptora), els seus interessos són bàsicament artístics (literaris, musicals, pictòrics, escultòrics). A mi, m'han seduït, tal vegada perquè ha tractat molts temes que fa temps que m'han fascinat, i on ella sap trobar-hi elements inesperats. Una llista (on predominen dones increïbles) que no deixarà ningú sense la seua curiositat:

. Artemisia Gentileschi
. Paganini
. Camille Claudel
. Chopin
. Frida Kahlo
. Oscar Wilde
. Caravaggio
. Mary Shelley
. Frank Hurley
. La Venere Medicea del museu La Specola de Florència
. Houdini
. Casanova
. Edgar Allan Poe
. etc.

4 comentaris:

  1. Em sedueix molt aquest llibre perquè m'encanten els gabinets de curiositats. I de la llista de personatges, comptant la Venus anatòmica de Florència, ja no en dic res. Tot té una pinta absolutament magnífica!

    ResponElimina
  2. Gràcies elPac... incrementant la llista!!! té molt bona pinta!

    ResponElimina
  3. Gràcies, elPac... una recomanació sublim!
    No només els temes, que també (la tria d'aquests és absolutament genial); la prosa d'aquesta dona és gran, molt gran (perfecta, sense paraules afegides però amb totes les paraules necessàries, amb frases llargues però mesurades mili·limètricament, amb un vocabulari ric, mai banal...)
    Repeteixo, gràcies, elPac... una recomanació sublim!

    ResponElimina
  4. Guanyadora dels XXVI Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, a la millor obra publicada l'any 2015: Anna Moner en assaig (Gabinet de curiositats, Pruna Llibres).

    ResponElimina