divendres, 24 d’agost del 2012

LA LIBRERÍA AMBULANTE - Christopher Morley


LA LIBRERÍA AMBULANTE
Cristopher Morley
Periférica, 2012
Traducció al castellà:  Juan Sebastián Cárdenas


Fou la primera novel·la de l’autor, publicada el 1917, és un cant a la lectura i a la literatura com a forma de creixement personal i social, a la llibertat i a la igualtat de gènere (tenint en compte l’any en que es va escriure).

La protagonista, l'Hellen McHill, i el seu germà Andrew, anys enrere havien deixat la vida de ciutat per instal·lar-se al camp i portar una granja. Un bon dia, l’Andrew comença a escriure i es converteix en un escriptor de fama, cosa que l’obliga a marxar sovint fora  i implica que la Hellen hagi de portar la granja tota sola. Un bon dia, un venedor de llibre ambulant es presenta a casa dels germans per intentar vendre el seu carro/llibreria a l’Andrew, tot i que aquest no hi és la germana està convençuda que se’l quedarà i encara el veurà menys, per tant decideix comprar-lo ella i aquí comencen les aventures de la Llibreria Ambulant.

“cuando le vendes un libro a alguien no solamente le estás vendiendo doce onzas de papel, tinta y pegamento. Le estás vendiendo una vida totalmente nueva. Amor, amistad y humor y barcos que navegan en la noche. En un libro cabe todo, el cielo y la tierra, en un libro de verdad, quiero decir.”

Només té una pega, s’acaba massa aviat, et quedés amb la sensació que el llibre només és el primer capítol i amb la necessitat de continuar llegint.

El caramelet d’aquest estiu.

4 comentaris:

  1. La vaig tenir a les mans: ara caurà (gràcies per l'empenta, miu).

    ResponElimina
  2. També el vaig tenir a les mans, aquest i d'altres de la mateixa editorial, que té llibres que són molt atractius. Em vaig quedar amb "Memorias de un tramposo". Però aquest també caurà!

    ResponElimina
  3. Periférica és una gran editorial i els seus llibres són sempre bons...
    Aquesta llibreria (Parnaso es diu), amb la seva egua (Peg) i el seu gos (Bock), és una aventura senzilleta però total: l'encontre amb la literatura et canvia la vida.
    Com diu Anna, el caramelet, de quan el llegiràs...
    (Ah, tinc entés que en té continuació)

    ResponElimina
  4. "Nuestra literatura se reducía a informes agrícolas del gobierno, almanaques de las patentes medicinales, folletos de los semilleros y catálogos de Sears Roebuck. Nos suscribimos a Granja & Hogar y leíamos en voz alta las historias por entregas.De vez en cuando, buscando emociones más fuertes, leíamos fragmentos extraídos al azar del Viejo Testamento: el optimista libro de Jeremías, por ejemplo, que tanto le gustaba a Andrew."


    pgs, 10-11 LA LIBRERÍA AMBULANTE (Parnassus on Wheels), 1917. C.Morley ( Pensilvania1890-1957)

    Imma C.

    ResponElimina