dimecres, 20 d’octubre del 2010

LA TIETA MAME

La tieta Mame
Patrick Dennis
Quaderns Crema, 2010

Un nen de deu anys es queda orfe a la poc edificant Amèrica del 1920 i és posat sota la potestat d’una dama excèntrica, obsessionada per estar à la page, vital, capritxosa, seductora i adorable. Al seu costat, passarà els trenta anys següents immers en una espiral incessant de festes, amors, aventures i diversos cops de fortuna. El lector, atònit, suspès entre la fascinació d’advertir molts dels tics risibles de la seva pròpia època i la riallada explosiva de qui es veu arrossegat cap a un vertiginós remolí, viurà la comicitat en tots els seus registres, «des del dickensià fins al pastís llançat a la cara» (en ajustades paraules de Pietro Citati). I tot això per obra i gràcia d’una de les tietes més inoblidables que hagi concebut mai cap escriptor modern, el perfum de la qual sentim surar en l’aire, amb les llàgrimes presents encara als ulls, molt després d’haver tancat el llibre.

La novel.la és la relació entre aquesta fascinant tieta i el Patrick, el seu nebot, durant 30 anys, dels anys 20 als 50 aproximadament. La primera meitat és genial, en la meva opinió decau una miqueta a partir de la 2a Guerra Mundial (tampoc devien ser temps per riure), per recuperar-se al final! És molt còmica, amb alguns punts de rialla fàcil i d'altres més profunda. També és una crítica a la societat benestant i conservadora nordamericana, i una defensa del respecte i la tolerància.
Penso que l'autor s'ho devia passar d'allò més bé mentre l'escrivia, i que de ben segur uns quants personatges estan inspirats en persones del seu voltant!

Molt recomanable per passar una molt bona estona!
Per a més informació cliqueu aquí: http://www.quadernscrema.com/llibres/la-tieta-mame

2 comentaris:

  1. Miu, bon apunt!!. Gràcies.
    Ja tinc dues lectures per riure i somriure: "La tieta Mame" i "España" d'en Manuel Vilas.

    ResponElimina
  2. Té bona pinta. En prenc nota.

    ResponElimina