dimarts, 19 de juny del 2012

Homenatge a Emili Teixidor

Emili Teixidor (1934-2012)
Em pregunto per què hi ha coses que m'han quedat gravades a la memòria i altres que he oblidat completament. ¿I com sé que les he oblidat, si no les recordo? Potser perquè hi ha uns buits entre record i record, uns espais en blanc entre escena i escena, uns interrogants que floten deslligats de tot, una quietud entre emocions diferents. Com el sot, el buit, que deixa al llit un cos que ja no hi reposa.

I per què hi ha moments a la vida que ens aturem per mirar enrere i convocar aquestes imatges mig perdudes, enterrades pels anys. ¿Quina mena de nostàlgia és aquesta que ens fa recordar temps terribles, escenes odioses, personatges abominables...? ¿Per què malgrat la tristesa i les dificultats d'aquell temps, la memòria no els esborra definitivament i els evoca amb més força a mesura que ens n'allunyem, tot tenyit amb una llum de recança? ¿Hi ha alguna llei de selecció dels records que actuï com un sedàs, que deixi caure allò que no ens convé retenir i guardi allò que és significatiu, vertebrador, essencial a la nostra vida? ¿Hi ha una mena de medul·la central que serveixi de dipòsit i permeti la circulació secreta, limfàtica, dels records, per poder impregnar el nostre viure i obligar-nos a ser qui som i no uns altres, com seríem si oblidéssim el que no volem reviure ni a la memòria?

_____________________________________________

Emili Teixidor
Pa negre (Pàgina 143)
Columna

9 comentaris:

  1. Era un dels grans!

    Al cel sigui.
    Amb respecte.

    ResponElimina
  2. Va anar al Millennium, l'any passat, i a mi em va agradar molt:
    08/04/2011 - La porta de la fantasia
    i li vam dedicar la nostra e-digi-torial edicions de l'ocell de foc
    Gràcies, Mestre, per tot!

    ResponElimina
  3. Ostres, ho he sabut per vosaltres... Mira que em queia bé, divertit, intel.ligent... Ara podria dir moltes coses, però, en honor a la seva intel.ligència i divertiment, esmentaré només un fet divertit que va fer al nostre estimat programa "Saló de lectura", un dia de Sants Innocents; l'Emilio Manzano va proposar que els convidats portessin el seu llibre preferit... i l'Emili Teixidor va portar l'Ulises, però, va dir; "Com és tan gran i pesat, només he portat les tapes... he pensat que no calia..." :)) Encara em fa riure.
    I és així també com s'apren molt bé, riguent :))
    Gràcies Emili* Al cel que vulguis siguis ben divertit*

    I gràcies també a vosaltres... encara que no sigui bona noticia*

    ResponElimina
  4. "Taüt,
    xiprers que es vinclen,
    ülls que ploren,
    boira que regalima
    llums morades."

    Pilar Cabot

    Descansi en Pau

    Ja fa temps que els llibres de l´EMILI TEIXIDOR ens acompanyen

    Imma C.

    ResponElimina
  5. Gràcies Sícoris pel record!

    per mi l'Emili Teixidor sempre serà Dídac, Berta i la màquina de lligar boira... després la resta, però aquest és el llibre que associo en primer lloc al seu nom. El vaig veure el dia de Sant Jordi, i no em vaig atrevir a anar-lo a saludar...vaig pensar que deu ser molt pesat que la gent s'acosti a saludar-te, o sigui que el vaig saludar de lluny i ell molt amable em va retornar la salutació i em va fer un somriure!

    ResponElimina
  6. Al cel del nostre record i del que ens ha deixat amb la seua literatura siga!

    ResponElimina
  7. http://solodeunderwood.blogspot.com.es/2012/06/un-hijo-de-la-plana.html

    ResponElimina
  8. Un article preciós per a recordar l'Emili i la seva obra.
    Moltes gràcies per enllaçar-lo, Toni.

    ResponElimina