dissabte, 3 d’agost del 2013

El fracassat | Martí Domínguez

El fracassat
Martí Domínguez
Editorial Proa, 2013


El fracassat és la biografia novel·lada del pintor francés Paul Cézanne, només centrada en l’època en què el pintor malviu a Auvers (a partir de 1872), amb la seua companya sentimental i el fill dels dos (distanciat de la seua família, sobretot de les riqueses i pretensions de son pare). Allí, a Auvers es troba sota la protecció del també pintor Camille Pissarro, qui és el mentor per a que el grup dels impressionistes (Degas, Monet, Sisley, Morisot, Renoir) acaben acceptant-lo (no molt gustosament, és clar). La novel·la arriba fins a 1874, quan el grup de pintors vetats pel Saló Oficial aconsegueixen de fer la primera exposició impressionista.

Cézanne, fill d’un adinerat banquer, hauria pogut tenir una bona i còmoda vida. En canvi s’entesta en dedicar-se a la pintura i malviure, amagant fins i tot la relació amb la seua dona i ocultant el seu fill a la família. Martí Domínguez ens novel·la aquest període de pobresa, incomprensió, amb la tensa relació familiar, el menyspreu dels acadèmics,  l’amistat amb Pissarro i les burles de Degas i d’altres, amb el seu ideari estètic, etc.


Una novel·la on no passa res, però que amb unes quantes pinzellades ens fa manifest el geni que nada a contracorrent de tots i de tot. Els incondicionals de Cézanne gaudiran del llibre.

1 comentari:

  1. Gràcies elPac!! me l'anoto!! sembla mentida que aquest malviure donés lloc a tanta bellesa!

    ResponElimina