dilluns, 5 d’agost del 2013

El lector de Julio Verne - Almudena Grandes


Almudena Grandes
EL LECTOR DE JULIO VERNE
Tusquets, 2012
401 pàgines






Llibre que forma part dels "Episodios de una guerra interminable" d'Almudena Grandes, que posa en la veu d'un nen les dificultats de la postguerra en un petit poble de la serra de Jaén. El Nino, un nen de 9 anys, intel·ligent i sensible, fa un camí iniciàtic a través dels llibres i de les persones que l'envolten, que el porta de tenir un futur clar i segur dins la guàrdia civil cap a un altre molt més incert però que ell mateix escollirà. El pas de la infància a l'adolescència, descobrint que no tot és blanc o negre, bons o dolents, descobrint tota la paleta de colors, intentant comprendre les actituds i maneres de fer dels adults i comprovant que no tot és el que sembla.

He quedat meravellada amb la capacitat de l'autora de transmetre els personatges, els pots palpar, la seva veu, la seva força, pots imaginar-te el seu caminar, el seu correr i el seu patir. La història està basada en fets reals, que l'autora ha anat lligant i fabulant per obtenir aquest testimoni del què podria haver passat a la serra de Jaén i segur que també a molts altres llocs.

2 comentaris:

  1. De l'Almudena Grandes només he llegit (fa molts anys) i mig d'amagat, "Las edades de Lulú"...

    De totes maneres ara sóc més partidari de les novel·les que parlen del present, que ens relaten aquest moment...
    Li tinc bastanta aversió a la narrativa de la Guerra Civil i m'escapo d'ella de seguida...
    Que ja sé que no és gaire politicament correcte dir-ho i que m'estic perdent moltes novel·les bones...

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi en canvi la combinació d'història i novel·la m'agrada, tot i que sense abusar-ne i menys de d'aquesta que ens continua marcant.

      Elimina