diumenge, 23 de setembre del 2012

FERRAN ADRIÀ. EL MAG D'EL BULLI. Manfred Weber-Lamberdière

Ferran Adrià. El mag d'El Bulli
Manfred Weber-Lamberdière
Aguilar Ed.
2010
218 pàg.
Trad. de Bettina Blanch Tyroller

Assaig del periodista alemany Manfred Weber sobre el treball i la trajectòria del genial cuiner Ferran Adrià.
Després de descobrir el seus plats, quedar encisat i després endinsar-se en la seva filosofia, ens va explicant per parts la biografia del cuiner que va començar com a rentaplats i acaba per ser un dels creadors més revolucionaris de tots els temps.
De la intel·ligent curiositat d'Adrià, la seva constant recerca d'innovació, més com fa un científic o un investigador que no un cuiner i considerat un artista pels artistes...
Explica el cuiner a la pàgina 23: "Al capdavall hi ha quatre sabors fonamentals, dolç, salat, àcid i amarg, i a partir d'aquí tot és possible"
De tot això es parla al llibre i també d'alguns dels plats més reconeguts i cèl·lebres de la història del restaurant de Roses comandat per aquest cuiner nascut a l'Hospitalet.
"La famosa "mòmia" d'Adrià també desconcerta els sentits: un esquelet de peix fregit i embolcallat en cotó de sucre. Les espines són cruixents i salades, mentre que el cotó de sucre és dolç i fibrós"
De com va canviar i portar a un nivell superior la filosofia dels cuiners i restaurants de la "nova cuina": la vista, l'olor, el gust... Tot un festí pels sentits on no només es tracta de menjar i quedar tip...
"Menjar havia d'esdevenir una experiència no només sensorial, sinó també estètica."

Podem dir que és com una "biografia autoritzada" perquè el llibre s'acaba amb un epíleg del mateix Ferran Adrià.

Aquest volum està bé perquè és "tapa dura" (i una ganga perquè l'editorial l'està venent -o liquidant- a 5'95 eurillos...), és fresc i es llegeix bé i, a més parlant de menjar com parla, fa venir gana!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada