dilluns, 10 de setembre del 2012

La vida manual d'ús.- Georges Perec


La vida instrucciones de uso
Georges Perec
Barcelona, 1988
Anagrama
(En aquella època no estava traduïda al català, ara per descomptat que sí.)

No pensava fer una entrada d'aquest llibre, tan llegit, comentat, estudiat, etc. Em semblava una pèrdua de temps, després dels quasi 25 anys de la primera lectura. Però no. M'ha tornat a captivar, potser més que en aquella lectura quan jo no tenia el bagatge que m'acompanya ara (ai, els anys!). Moltes de les coses que aleshores em deixaven fred (les enumeracions; les descripcions obsessives fins a l'últim detall d'un quadre, una foto, una habitació o un moble; personatges increïbles però versemblants; el llistat de personatges de la novel·la; etc) ara m'han procurat un gaudi extrem. I és per això que la faig, aquesta entrada, amb la intenció d'encomanar-vos la seua relectura.

Novel·la-puzzle-coral en tots els sentits: una finca de pisos amb les històries dels seus habitants, actuals i passats. Històries que es presenten en diferents tongades: la primera vegada els personatges t'agraden, la segona t'enganxen i, partir d'aquest moment, et subjuguen; es barregen, van ampliant-se, van embolicant-se i conformant una xarxa densa què et cau al damunt, i de la qual et costarà d'eixir, i no sempre amb totes les respostes. Alguns personatges reals? pot ser, però mesclats amb la immensa majoria d'inventats. Una erudició que serveix per fer-te caure en aquest parany.
El principal personatge, que donarà la volta al món pintant a l'aquarel·la un nombre exacte de ports, que enviarà a un veí, que les enganxarà a unes fustes i les tallarà de la manera més difícil que puga per a formar uns puzzles, que aquest personatge intentarà reconstruir, però... després haurà de desapegar el paper de l'aquarel·la, sense que es noten les marques, i després... destruir les pintures. Per a mi, això seria com a una metàfora d'aquesta obra. Tot el treball per a què?; literatura, per a què? La resposta, tal vegada, la trobeu al llibre.

Si fa temps que no la llegiu, de segur que novament no us defraudarà. Un goig.

1 comentari: