dijous, 16 de setembre del 2010

El baño suabo.- Herta Müller

Antonio López. Detall de "Mujer en la bañera"

EL BAÑO SUABO
Es un sábado por la tarde. El calentador del baño tiene el vientre al rojo vivo. La ventanilla de ventilación está herméticamente cerrada. La semana anterior, Arni, un niño de dos años, había cogido un catarro pr culpa del aire frío. La madre lava la espalda del pequeño Arni con unos pantaloncitos desteñidos. El pequeño palmotea a su alrededor. La madre saca al pequeño Arni de la bañera. Pobre crío, dice el abuelo. A los niños tan pequeños no hay que bañarlos, dice la abuela. La madre se mete en la bañera. El agua aún está caliente. El jabón hace espuma. La madre se restriega unos fideos grises del cuello. Los fideos de la madre nadan sobre la superficie del agua. La bañera tiene un borde amarillento. La madre sale de la bañera. El agua aún está caliente, le dice la madre al padre. El padre se mete en la bañera. El agua está caliente. El jabón hace espuma. El padre se restriega unos fideos grises del pecho. Los fideos del padre nadan junto a los fideos de la madre sobre la superficie del agua. La bañera tiene un borde parduzco. El padre sale de la bañera. El agua aún está caliente, le dice el padre a la abuela. La abuela se mete en la bañera. El agua está tibia. El jabón hace espuma. La abuela se restriega unos fideos grises de los hombros. Los fideos de la abuela nadan junto con los fideos de la madre y del padre sobre la superficie del agua. La bañera tiene un borde negro. La abuela sale de la bañera. El agua aún está caliente, le dice la abuela al abuelo. El abuelo se mete en la bañera. El agua está helada. El jabón hace espuma. El abuelo se restriega unos fideos grises de los codos. Los fideos del abuelo nadan junto con los fideos de la madre, del padre y de la abuela sobre la superficie del agua. La abuela abre la puerta del cuarto de baño. Luego mira en dirección a la bañera. No ve al abuelo. El agua negra se derrama por el borde negro de la bañera. El abuelo ha de estar en la bañera, piensa la abuela, que cierra tras de sí la puerta del cuarto de baño. El abuelo deja correr el agua sucia de la bañera. Los fideos de la madre, del padre, de la abuela y del abuelo dan vueltas sobre la boca del desagüe.
La familia suaba se instala, recién bañada, ante la pantalla del televisor. La familia suaba, recién bañada, aguarda la película del sábado por la noche.
Herta Müller. EN TIERRAS BAJAS. Traducció de l'alemany: Juan José del Solar. Editorial Siruela, 2009

7 comentaris:

  1. Jo, quan era menut, a casa (mísera), en un poble petit, no hi havia bany; només un comú que calia buidar de femta cada any i servia, de pas, per a femar l'hortet. Hi havia dues maneres de rentar-se completament:
    - A l'estiu, enmig del corral, nus, amb una mànega de regar endollada a l'aixeta.
    -A l'hivern, dins un llibrell al costat de la llar encesa per tal de no passar molt de fred.
    Les banyeres i els bidets (aquests últims, quan anava a casa d'algú ric, no sabia ni per a què servien) i els televisors, els vaig conèixer ja de major.
    M'ha agradat molt la forma de contar-ho tot plegat, però de misèria... no sé.
    (Disculpeu, però no perdone aquells anys horribles de misèria.)

    ResponElimina
  2. Això que expliques, elPac, jo no ho he viscut, però els meus pares sí.

    En referència al relat, quan parlo de misèria, no em refereixo només al fet d'aprofitar l'aigua per al bany de tota la família (que també), sinó sobre tot, a que l'únic recurs per al escapisme sigui evadir-se davant el televisor.
    No és aquesta una manera la mar d'eficaç de tenir controlat el personal per tal que pugui caure, pràcticament sense adonar-se'n, en la pitjor misèria mental?

    ResponElimina
  3. Totalment d'acord, amiga Sícoris (Potser anit necessitava desfogar-me una miqueta). En aquest país, pot ser el fútbol és un dels molts recursos per al escapisme que s'utilitzen per a evadir-se de la misèria (moral)?

    ResponElimina
  4. Molt realista. Molt bo.
    Ben estructurat, et situes ràpidament a l'ambient del relat.

    Aquí hem millorat higiènicament, però si parlem dels continguts televisius........

    ResponElimina
  5. El què també és molt maco i molt ben triat és el quadre del post!
    De l'Antonio López...

    Isabel, tu que ets molt d'exposicions, no et perdis la d'en Barceló al Caixaforum, que és magnífica!
    Hi ha dues o tres sales molt molt bones...

    ResponElimina
  6. Ja l'he gaudit. Ha estat una gran sorpresa!!
    Toni, tens raó, hi ha dues o tres sales magnífiques.
    Jo no era massa entusiasta d'en Miquel Barceló, diria que l'he descobert veient aquesta exposició, per cert molt ben presentada.
    Es molt bo!!! . Es un pintor que cal veure les seves obres en persona.
    Vaja! que ha guanyat una "Fan".

    ResponElimina
  7. Al Barceló el trobo boníssim pintant aquarel·les (No et perdis els seus tres llibres de la "Divina comedia" a Galaxia Ed...) però aquesta expo del Caixaforum està molt bé!

    ResponElimina