dijous, 26 de gener del 2012

Jean Echenoz.- Relámpagos

Relámpagos
Jean Echenoz
Anagrama

Anagrama acaba de publicar la tercera i última entrega d’aquestes “vides imaginàries” de les quals forma part junt a Ravel i Correr, també comentades en aquest bloc.

Com les anteriors novel·les curtes, parla d’un personatge real, però aquesta vegada canvia el nom real (el científic Nikola Tesla) pel de Gregor, tal vegada perquè té menys pretensions biogràfiques que no les altres. Per a mi, el moll de la història està en la soledat, la desaparició dels somnis...

Quasi tot el que es va dir de les dues anteriors podríem dir-ho de Relámpagos. Algunes diferències quant a l’estil: el narrador es fa més present i, de quan en quan, s’adreça al lector. El personatge, malgrat que no és simpàtic, ans al contrari, està tractat amb tendresa, encara que el narrador, aparentment, està esforçant-se a tothora per presentar-lo desagradable.

De la contraportada, un comentari que resumeix aquesta obreta (149 pàg.):
“Una pequeña obra maestra de elegancia, ironía, humor, ternura y, sobre todo, estilo”.

4 comentaris:

  1. Un altre per apuntar a la llista.

    Últimament esteu tots imparables. Quin ritme!

    ResponElimina
  2. elPac, Ravel el vaig llegir fa uns mesos (per culpa teva!) i em va agradar molt, tinc pendent a la tauleta de nit Correr... i ara aquest a la llista!

    Moltes gràcies!

    ResponElimina
  3. Pac

    Per culpa teva també m'apunto aquest, ja que el "Córrer" estava molt bé!
    (Si al youtube poseu el nom del corredor, hi ha imatges real d'ell corrent i es veu la seva curiosa manera de córrer...)

    Em sembla que a l'HDL l'Ingrid Guardiola va comentar algun altre llibre sobre Tesla, però no recordo el títol ni l'editorial...
    (Per cert, em sembla que també hi ha un grup de heavy-metal que es deien TESLA... Suposo que deu tenir a veure per la cosa de l'electricitat...)

    Gràcies Pac!

    ResponElimina
  4. Llegit ja el "Relámpagos" només afegir que està molt bé...
    Una mica trista la part final quan Tesla ja està per la pendent i va caient poc a poc i li augmenta la seva obsessió pels coloms...
    Molt bò com l'Echenoz està creant una enciclopèdia literària d'outsiders!!

    ResponElimina