dimecres, 31 d’octubre del 2012

El joc de les diferències

Quan jo era menut, en la majoria de les publicacions per a infants i jóvens hi havia un joc que consistia a buscar les diferències entre dos dibuixos aparentment iguals. Sé que aquest bloc no va d'educació, però després de llegir el discurs d'acceptació del Nobel d'Albert Camus, no puc estar-me de proposar aquest joc cultural que m'ha suggerit un escrit de Ciutadans/nes per l'Educació Pública.
Ací van els dos dibuixos:

  • Preàmbul de la LOE (2006):  “Las sociedades actuales conceden gran importancia a la educación que reciben sus jóvenes, en la convicción de que de ella dependen tanto el bienestar individual como el colectivo. La educación es el medio más adecuado para construir su personalidaddesarrollar al máximo sus capacidadesconformar su propia identidad personal y configurar su comprensión de la realidadintegrando la dimensión cognoscitiva, la afectiva y la axiológica. Para la sociedad, la educación es el medio de transmitir y, al mismo tiempo, de renovar la cultura y el acervo de cono­cimientos y valores que la sustentan, de extraer las máxi­mas posibilidades de sus fuentes de riqueza, de fomentar la convivencia democrática y el respeto a las diferencias individuales, de promover la solidaridad y evitar la discri­minación, con el objetivo fundamental de lograr la nece­saria cohesión social. Además, la educación es el medio más adecuado para garantizar el ejercicio de la ciudada­nía democráticaresponsable, libre y crítica, que resulta indispensable para la constitución de sociedades avanza­das, dinámicas y justas. Por ese motivo, una buena edu­cación es la mayor riqueza y el principal recurso de un país y de sus ciudadanos.”
  • Primer paràgraf de l'Avantprojecte de la LOMCE (2012) (Llei Wert): “La educación es el motor que promueve la competitividad de la economía y las cotas de prosperidad de un país; su nivel educativo determina su capacidad de competir con éxito en la arena internacional y de afrontar los desafíos que se planteen en el futuro. Mejorar el nivel de los ciudadanos en el ámbito educativo supone abrirles las puertas a puestos de trabajo de alta cualificación, lo que representa una apuesta por el crecimiento económico y por conseguir ventajas competitivas en el mercado global.”
Hi trobeu les diferències?

6 comentaris:

  1. El difícil seria no trobar-les. Les diferències, vull dir.

    De col·lectivitat passem a competitivitat; de cohesió social, a arena internacional; de bona educació, a avatatges competitius; de ciutadans, a mercat global...

    Parin el món; vull baixar! (Groucho Marx dixit).

    ResponElimina
  2. ".....competir con éxito en la arena internacional y afrontar los desafios.....".:el primer que m'ha vingut al cap és la pel·lícula : El Gladiador d' Ridley Scott .
    .
    ...."la competividad de la economía, capacidad de competir con éxito, conseguir ventajas competitivas en el mercado global" : em recorda : Wall Street, el dinero nunca duerme d´ Oliver Stone...

    De segur que el Sr.Wert és un aficionat al cinema: lloga les pel·lis al videoclub de la cantonada ó les aconsegueix reunint els punts del diari La razón, o l'ABC., i així passa l'estona els diumenges per la tarda.

    ResponElimina
  3. És un drama absolut...parla d'infants??

    només li falta afegir:

    y cómo esto sólo lo puede ofrecer la buena escuela, la de pago claro, el resto a trabajar en las fábricas para hacer nuestro país más competitivo...

    però segurament ho deu dir més avall,

    Un drama, cap país pot créixer bé, amb la ciutadania mal formada.

    A casa patim les retallades en l'educació pública cada dia i dic literalment cada dia, només ens faltarà que introdueix la competitivitat entre els valors a transmetre...

    Gràcies elPac pel aquesta entrada! aquestes reflexions, tot i que fan posar de molt mal humor cal que les anem fent per no adormir-nos mai! els fills de la meva generació tindran una educació pitjor que la de la meva...i jo que pensava que encara estàvem en procés de millora..

    un drama...

    ResponElimina
  4. "Pasen y vean" (el Circ Wert dels esclaus ha arribat!
    El projecte de llei

    ResponElimina
  5. Quant a educació, fa temps que no anem bé pel fet que mai hem gaudit d'una llei prou estable, però hem anat trampejant. Però les coses que diu aquest individu es carreguen tota la feina feta durant dècades.

    ResponElimina