dissabte, 20 d’octubre del 2012

Les joies del paradís.- Donna Leon

Les joies del paradís

Donna Leon
Traducció al català: Joan Puntí
Edicions 62
2012



Las joyas del paraíso
Donna Leon
Traducció al castellà: Maia Figueroa Evans
Seix Barral
20012





Mission
Cecilia Bartoli
+ I Barocchisti + Diego Fasolis
CD de Decca
2012





Una doble novetat: Un nou disc de la Bartoli i un nou llibre de la Donna Leon a l'uníson i sobre el mateix personatge, un misteriós sacerdot, diplomàtic i músic barroc. "Quan vaig descobrir la música, magnífica, d’un compositor llargament oblidat que havia dut una vida misteriosa plena de secrets, de seguida vaig pensar: aquest és un cas per a Donna Leon."diu Cecilia Bartoli. D'aquestes dues dones, ix aquesta doble sorpresa.

Dona Leon utilitza una investigadora musicòloga (veneciana, per descomptat) per a cercar informació sobre la possible herència d'aquest músic. En el camí, troba dades que relacionen el sacerdot i músic (segurament castrato, d'ací les fotos de la Cecilia del libretto del CD) amb un assassinat. El que més m'ha impressionat de la història és que els fets de finals del s. XVII són reals o, com a mínim, estan documentats i com van apareixent en la investigació. També que, si tens el llibre i el CD (es poden comprar per separat), cada aria descrita, la música pots escoltar-la amb la meravellosa veu de la Bartoli (en diuen que és "petita", la veu d'aquesta genial mezzosoprano).

Si us agrada la música (no m'agrada allò de clàssica, doncs en quasi totes les èpoques ha estat simplement música), capbussar-vos en una investigació històrica, i les històries contades per la D. Leon, el seu amor per Venècia, la seua simpatia i alhora crítica despietada per la societat italiana... i més coses, gaudireu amb aquesta combinació de literatura i música. I, una vegada llegit el llibre i investigar pel vostre compte, ens quedarà la música d' Agostino Steffani (petites arie, és cert, però algunes bellíssimes) stupendament intrerpretades, per descomptat.

2 comentaris:

  1. em sembla una proposta fantàstica, me l'anoto, no només per mi, sinó a la llista de futurs regals!

    elPac, podríem obrir la secció música i llibres!

    Moltes gràcies!

    ResponElimina
  2. Dues recomanacions! I a més, complementàries. I a sobre, amb la possibilitat d'investigar i de conèixer la música i la figura d'Agostino Steffani (almenys pel que a mi respecta)... Tot això, sumat a l'entusiasme que hi posa l'amic elPac, fa que totes dues recomanacions siguin imprescindibles.
    Se'm continua girant feina!

    ResponElimina