dimarts, 30 d’abril del 2013

UNA LECTORA POC CORRENT. Alan Bennett

Una lectora poc corrent
Alan Bennett
Labutxaca Ed.
2010 (Publicat originalment el 2008)
95 pàg.
Trad. d'Ernest Riera

Aquesta novel·leta (petita però genial, que jo posaria al costat de "84 Charing Cross Road", aquella preciositat de Helen Hanff...) explica la història poc corrent de l'actual Reina d'Anglaterra que, un dia de cop i volta, comença a llegir llibres i novel·les.
S'hi endinsa tant afamadament i amb tanta passió que, de mica en mica, va descuidant les seves obligacions; cosa que estimula la preocupació dels seus consellers i del Primer Ministre.

La lectura li obra la porta a mons desconeguts a més de descobrir-li noms i escriptors, al mateix temps que fa obrir-li els ulls a diferents qüestions que l'afecten com a reina i com a persona.

Alan Bennett, famós guionista i escriptor d'obres còmiques, aconsegueix mostrar una reina perduda i amagada enmig del protocol i la burocràcia monàrquica que gràcies als llibres i la lectura li permet veure més enllà i poder fer-se preguntes i noves maneres d'entendre i mirar el món.

No us despisteu perquè funciona tant bé que d'una sentada us podeu empassar aquest carmelet tant deliciós!!!

"Sa majestat es va preguntar per què, en aquell precís moment de la seva vida, havia notat tot d'una l'atracció dels llibres. ¿D'on provenia, aquell apetit?
   Poca gent, al cap i a la fi, havia vist més món que ella. Amb prou feines existia cap país que no hagués visitat, cap notable que no hagués conegut. Ella mateixa formava part de la panòplia del món. ¿Per què se sentia ara intrigada per llibres que, tant hi feia quantes coses més poguessin ser, tant sols eren un reflex o una versió del món? ¿Llibres? Ella ja n'havia vist la realitat..."

(Nota, conseqüència d'aquesta lectura: Potser si el rei & Cia d'aquest país llegissin més, després els hi anirien més bé les coses...)

8 comentaris:

  1. Una de les novel·les més delicioses que he llegit. Una lliçó d'estil. Un homenatge a la lectura.

    ResponElimina
  2. Doncs a la butxaca immediatament,
    al principi de la llista de la Fira, afegeisc...

    ResponElimina
  3. Bombonet dels dolços!! a mi em va encantar!!!

    ResponElimina
  4. Bon dia,
    aquesta vegada no comparteixo la vostra opinió The uncommon reader em va semblar una novel.la correcta, de bon llegir, però previsible, amb cert sentit de l´humor. No la destacaria especialment.

    Imma C.

    ResponElimina
  5. Crec que, a banda de consideracions literàries, "Una lectora corrent" és una molt bona reflexió sobre el procés d'adquisició de l'hàbit de la lectura, de com la literatura ens atrapa i ens transforma.

    ResponElimina
  6. No l´he llegida però em sembla pels comentaris de l´amic Toni que m´encantarà.

    M´agraden molts aquestes petites novel·les de reflexió literaria. Encara que la historia pugui ser una mica inversemblant sembla molt interesant.

    ResponElimina
  7. Un bon article que evoca una bella/vella lectura, en el sentit que apuntava l'Enric, sobre l'adquisició de la condició de lector

    https://www.nuevarevista.net/destacados/diez-ideas-reales-para-convertirse-en-un-lector-autentico/

    ResponElimina
  8. Un article ben interessant, Anna, d'aquells que ens feien enraonar abans...

    ResponElimina