dimarts, 27 de juliol del 2010

La grieta de Doris Lessing

L'autora diu al pròleg: "En un artículo científico reciente se comentaba que el ancestro humano originario y primordial era probablemente una mujer, y que los varones habían aparecido después, como una especie de ocurrencia cósmica posterior."

Arran d'aquesta idea, Lessing intenta "narrar" què va passar en aquells temps primigenis. Ho fa a través d'un patrici romà en l'època de Neró. Aquest patrici, a partir d'alguns testimonis que li han arribat, inventa tot un món, una veritable mitologia anterior a totes les mitologies per tal d'averiguar què i com van ser aquests fets, tot i interrogant-se a cada moment el seu paper d'historiador i tots aquells dubtes que van sorgint-li a mesura que ho escriu; també es planteja les relacions entre els dos sexes així com la condició humana en general.

Una novel·la sorprenent i, potser, polèmica en alguns moments, però molt ben escrita.

2 comentaris:

  1. No conec a la Lessing, només he llegit aquest i, si no em conteu alguna cosa més, crec que no tornaré a llegir res d'ella.
    Els presupostos d'aquest llibre (les dones com a motor de la humanitat, etc.) em van parèixer molt bons, que tinguera un nobel també em pareixia un punt més, però el llibre m'ha resultat frustrant i un veritable robatori.

    ResponElimina