dimecres, 19 de gener del 2011

Dietario voluble | Enrique Vila-Matas

Dietario voluble
Enrique Vila-Matas
Anagrama

He tornat a llegir aquest dietari del Vila-Matas, que s'havia d'haver titulat "Dietario literario". He de dir que aquesta volta m'ha agradat més que la primera vegada que el vaig llegir.

Quasibé totes les entrades són una excusa per a veure la vida a través de la literatura o extraure de la vida allò que té de literària.
En aquest dietari, la realitat serveix com a espai per a que la literatura hi pose el que té d'imaginació.
Tots els literats afins al Vila-Matas, o que ell admira s'hi apleguen: Piglia, Kafka, Bolaño, Vargas Llosa, el primer García Márquez, Marsé, Rilke, Cortázar, Perec, Magris, Roth, Melville, Queneau, Coetzee, Pessoa, Savater, Michon, Benet, Proust, Pavesse, etc., junt a d'altres no tan coneguts.
L'obra citada i la cita que llegeix, Vila-Matas, i rellegeix i escriu i reescriu una i mil vegades, al final es converteixen en "obra seua " (Al Dietario, l'autor fa una apologia de les cites, tan presents en els seus llibres).

L'escriptura també li serveix per a donar el seu parer sobre determinats temes: nacionalismes, la Barcelona turística, les cites literàries, la política, el cine, la música, els crítics, els solters paràsits del Japó... El seu pensament erràtic va cap a totes les direccions, i a totes està la Literatura (i això li ho agraïm els que estimem la Literatura).

4 comentaris:

  1. També "me lo pido".

    Els llibres de E. Vila-Matas sempre es descobreixen autors i personatges nous per a mi. Com també anècdotes i informació d'autors llegits, o simplement coneguts.

    Gràcies per la suggerència.

    ResponElimina
  2. Gràcies elPac, el tindrem en compte!!

    ResponElimina
  3. ... I parlant de fer apologia de les cites:

    "Busco el recogimiento porque suele ser más interesante la literatura que la vida. No sé si es paradójico, pero me gusta muchísimo la vida, porque, digan lo que digan, se parece a una gran novela."

    ENRIQUE VILA-MATAS.

    ResponElimina