dijous, 16 de maig del 2013

El Condotiero. G. Perec



El Condotiero
G. Perec
2013
Anagrama
Trad. David Stacey Ancira



Dos Perec o tres

Són les dotze de la nit. És l’hora a la que acostumo a llegir literatura. Durant tot el dia també llegeixo, però són textos professionals, la majoria en anglès, plens d’equacions, taules de dades, eines estadístiques, arguments intricats sobre la veracitat de les dades o la seguretat de les conclusions.


El cas és que són les dotze i és l’hora per començar a llegir en silenci, al sofà de casa meva, veient els til·lers del jardí, la cistella de bàsquet i el tros de gespa. Tinc una sensació estranya, com si m’hi hagués de concentrar abans de començar. Com un esportista d’elit abans d’un partit important. Estic amb en Perec. I això són paraules grosses. Fa nits que llegeixo Perec i em provoca desassossec. És tan difícil, tan exigent, demana tant. La prosa, precisa i preciosa. Fa el que vol amb les paraules. Les frases s’articulen com la música. Però t’obliga a seguir-lo pels meandres de la ment i de vegades, no entens res. No saps de què està parlant. T’obliga a una gran concentració. T’obliga a deixar-te portar encara que no sàpigues on ets, què està explicant, qui parla, què té això a veure amb la part de la trama que has entès, com quadra amb la resta de personatges que has anat recopilant. I a l’hora estàs somiant, drogat, volant per sobre el sofà, sense sentir el cos, ingràvid, absolutament ficat a la lectura i a la vivència que transporta.


La segona part del text és més fàcil i ajuda a entendre la primera. I explica la situació d’un pintor que ha arribat a un carreró sense sortida fent falsificacions. I explica amb tot detall que no hi havia sortida, que estava en un atzucac, que només alguna cosa greu el podia salvar. I aquesta part, m’ha recordat  “el adversario”, la novel·la de Carrére basada en el fet real d’un tipus que va enganyar a tothom durant anys, fent-se passar per metge i dirigent d’una organització internacional fins que va assassinar tota la família.

“El condotiero” és la primera novel·la que va escriure en Perec,  però tots els editors li van dir amb bones paraules i animant-lo molt que no. Anys després de la mort de l’autor s’ha recuperat una de les moltes versions que van córrer. Un consell, no llegiu el pròleg, no llegiu la contraportada ni res. Aneu directament al text. Gaudiu.
 

9 comentaris:

  1. Rafa!

    Escrius massa poc pel meu gust, però quan ho fas és caneli 100x100!!!!!
    M'apunto aquest Perec a la llista de pendents!!!!


    Avui, DIA PEREC, aquí al blog: Visca!!!!!

    En la meva opinió de lector "futbolero", en Perec seria en Zidane de la literatura... Que es mou com una ballarina, alhora elegant i contundent...
    Bell i precís. Fred com el gel...

    Gràcies Rafa i gràcies Cava!
    Perec mola molt!

    ResponElimina
  2. Rafa!!! quina entrada!!! impressionant!

    L'afegeixo a tots els Perecs pendents!!

    ResponElimina
  3. Quina entrada!!! una meravella!!

    llegir-la ja és un plaer, i el Perec a la pila de tots els Perecs pendents!

    Gràcies!

    ResponElimina
  4. Aquest Perec no el tenia controlat. Proposo que a les dues parts de la novel·la hi afegim la teva ressenya en forma de relat metaliterari, i cercle tancat!

    Per cert, la novel·la del Carrère és impressionant. Molt més que la pel·lícula que se'n va fer: "La vida de nadie", que tampoc no estava malament, però...

    ResponElimina
  5. Gràcies per l'avís, Rafa, res de contraportades...

    ResponElimina
  6. Tens raó Rafa: Jo vaig tenir el llibre en les mans, vaig llegir la contraportada i la faixa i vaig pensar... ja el compraré. Però caurà, segur.

    ResponElimina
  7. GEORGES PEREC. ESPÈCES D'ESPACES

    "MUDARSE:
    Dejar un apartamento.
    Desocupar una casa.
    Levantar el campo.
    Despejar.
    Ahuecar el ala.
    Inventariar ordenar clasificar seleccionar
    Eliminar tirar vender
    Romper
    Quemar
    Bajar desellar desclavar despegar desatornillar descolgar
    Desconectar soltar cortar sacar desmontar doblar cortar
    Enrollar Empaquetar embalar apretar anudar apilar juntar amontonar atar
    envolver proteger recubrir cerrar apretar
    Recoger llevar levantar
    Barrer
    Cerrar
    Marcharse"

    "Especies de espacios" 1974, G. PERÉC (1936 - 1982), Ed. Montesinos

    Un poema m'ha portat a voler llegir tot el llibre de Peréc, prosa poètica i experimental.

    Imma C.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Imma, llegir Peréc sempre és apassionant.

      Elimina
    2. Imma, llegir Perec sempre és apassionant.

      Elimina