dijous, 16 de maig del 2013

W o el record de la infantesa.- Georges Perec




Georges Perec
W o el record de la infantesa
Traducció de Margarida Casacuberta
L'Avenç, 2011
Recomanat per Emili Manzano al programa L'hora del lector del 15/05/2011



Un altre Perec?
No. Dos. 
L'Avenç diu:
A W o el record de la infantesa s’alternen dos relats paral·lels: la descripció angoixant d’un món remot i imaginat i els records d’una infantesa viscuda durant la Segona Guerra Mundial. De l’encreuament de totes dues històries, n’emergeix lentament l’horror de la història col·lectiva d’Europa.
El primer text pertany enterament a la imaginació: és la reconstrucció, arbitrària però minuciosa, d’una fantasia infantil que evoca una societat a l’illa de W, a la Terra de Foc, centrada en la competició esportiva d’acord amb unes normes olímpiques extremes. L’altre text és una autobiografia: la vida d’un nen durant la guerra, una història feta de records i de fragments dispersos, d’absències, d’oblits, de dubtes, de supòsits, d’anècdotes escasses.
Dues històries. Diverses llistes. Dos arguments desenvolupats fins al paroxisme. Un parell de capítols que provoquen el vòmit (pel seu contingut). Un altre llibre brutal del Perec.

4 comentaris:

  1. Gràcies Cavaliere!!! a la cistella de pet!

    ResponElimina
  2. Gràcies per la nota!! En Perec és com l'Everest, sempre fa pujada. Estic amb aquesta novel·la que ha aparegut ara (el conditiero) que de fet és la primera que va escriure. Sembla una novel·leta curta, una coseta per gaudir unes hores, però compte, mossega. Vull fer una entrada, però encara no m'he recuperat de la seva lectura. Arribarà

    ResponElimina
  3. Per què en Perec sempre ens sorprèn? Mai no deixa indiferent el lector.

    ResponElimina