dimecres, 25 d’agost del 2010

El festí de Babette.- Isak Dinesen (Karen Blixen)

El nom real és el de Karen Christence Dinesen. Però al 1914, al casar-se amb el baró Bro Blixen-Finecke, va esdevenir la baronesa Karen Blixen. Com tots sabem va escriure “Memòries d'Àfrica”.(1937)El llibre més famós d'ella, per la pel·lícula. Crec que ara han tret un recull de contes d'aquesta autora. Va escriure molts altres relats. En el llibre "Anecdotes of Destiny and Ehrengard", hi ha varis relats. Un d'ells és "Babette's Feast" (1960). Va escrire més relats, contes. I novel·les. Postumament s'ha publicat “Ehrengard” (1963). “Ensayos” (1965); “Carnaval: entretenimiento y cuentos póstumos” (1977) i “ Cartas desde África” (1981). No sé, si a part de “El Festí de Babette”, s'ha publicat res més en català d'aquesta autora.
El Festí de Babebtte, em va agradar molt. Escriptura senzilla. Continguda. Entres fàciment en l'ambient d'aquesta petita comunitat. Amb uns personanges extremament seriosos i devots, quan per fi, un àpat generós i exquisist, els torna espontanis i sincers amb ells mateixos i amb els seus veïns. Un llibre que és una petita joia. Només petita joia, perque és curt. Però és un gran llibre. Una delícia.
Només havia vist la, pel·lícula. Però tot seguit d'acabar el llibre, vaig anar a la biblioteca a buscar la pel·lícula. Tornar-la a veure, Un plaer.

3 comentaris:

  1. Hi ha un altre llibre traduït al català:
    "Contes d'hivern".
    Simbolitza el retrobament de l'autora a la seva terra natal, Dinamarca.
    No l'he llegit, el teu "post" m'ha fet venir moltes ganes. Amb la calor que fa, podria ser refrescant.....

    ResponElimina
  2. Per a la llista de Sícoris (Cinema i literatura), aquesta pel·lícula i novel·la són ideals, així com Memòries d'Africa (encara que per a mi El festí és una pel·lícula més redona i encisadora que no pas les Memòries).

    ResponElimina
  3. Havia vist la pel·lícula. Dues o tres vegades almenys.
    Vaig llegir la ressenya d'Eulàlia.
    Aquest estiu he trobat una edició de Nòrdica Llibres, en "mini-il·lustrats", amb il·lustracions de Noemí Villamuza, petitona, encantadora.
    Dos estonetes de lectura. Una emoció refrescant. Dinamarca nevada per a un estiu de molta calor i incendis.
    També he posat de seguida una altra vegada la peli. És d'aquestes que responen quasi fidelment al llibre. Guanya el llibre, no obstant açò, però poc.

    ResponElimina