dissabte, 5 de febrer del 2011

La carretera | Cormac McCarthy

La carretera
Cormac McCarthy
Edicions labutxaca


Argument:
La carretera és la història del viatge d’un pare i un fill. Tots dos caminen sols per un paisatge apocalíptic on res no es mou (després del que sembla haver estat un desastre nuclear que ha acabat amb la major part de la Terra). El cel és fosc i el fred és absolut. No tenen res: només una pistola per defensar-se de les bandes violentes que assetgen pel camí, la roba que duen posada, un carretó amb menjar recollit de les escombraries... i l’un a l’altre.
Esbrinar què ha passat i sobre tot voler saber on aniran, t’esperona a continuar el camí que comença en obrir la primera pàgina.

Tema:
La carretera
és una meditació sobre el pitjor i el millor de què som capaços els éssers humans.

Paisatge:
El paisatge, importantíssim en la novel·la, es repeteix contínuament igual, així com la descripció que en fa el narrador una vegada i una altra; un recurs amb el qual aconsegueix fer augmentar l’angoixa sobre l’incert destí dels protagonistes i la buidor de les seves vides.

Personatges:
Pare i fill, caminen per una carretera cap al sud, on esperen trobar un millor clima i una nova vida. Pel camí hauran d’escapar i amagar-se d’homes que no dubtaran en matar i fins i tot menjar-se qualsevol persona que es creue pel camí. Sense menjar, ni quasi pertinences, ni identitat, l’aventura de La carretera comença per a ells al mateix temps que per al lector (Del que ha passat, res).

Escriptura:
Les paraules del text transporten el lector al mateix context en què es desenvolupa l'acció. Des del començament, et sents l’acompanyant de viatge del pare i del fill, un testimoni privilegiat de tot el que es diuen i d'allò que no s’arriben a dir i de com s’ho diuen (sempre d'una forma crua, breu, descarnada).
Escrit amb una prosa neta, directa i sense cap concessió ni floritures, McCarthy ens ofereix una novel·la "negra", fosca, trista...

I...:
Per a mi és una novel·la totalment visual, cinematogràfica (potser un pèl massa,com si no pogueres llevar els ulls d'una gran pantalla), d'imatges grises i colpidores.
El millor: l'amor entre el pare i el fill.

(Vaig llegir La carretera aquest estiu, però com que s'ha citat ara i s'ha parlat de que no se n'havia fet una entrada, m'he animat a fer-la. Hi es pot afegir moltes més coses, i si ho estimeu convenient, no us talleu.)

7 comentaris:

  1. elPac, jo fa cosa d´uns mesos vaig llegir "Meridiano de Sangre" de Cormac McCarthy. I us aseguro que no es una novel·la fácil de llegir. Es duríssima, potser la obra més bestia, salvatge i brutal que he llegit mai. Malgrat aixó, MacCarthy es un mestre, un narrador magistral.

    ResponElimina
  2. Eduard, has llegit la "Trilogia de Claus i Lucas" de l'Agota Kristof?
    Heavy-heavy! (La primera part és brutal)

    ResponElimina
  3. "La carretera", en aquest bloc, és un tema bastant recorrent, i la veritat és que cada cop em ve més de gust llegir-la.

    ResponElimina
  4. icr, tinc la trilogia de Kristof en català pero encara no l´he llegida. Tinc tants i tants llibres pendents de llegir que crec que necesitaría varies vides per fer-ho.

    ResponElimina
  5. Jo vaig llegir La carretera fa un any, i encara ara quan la recordo em recorre una esgarrifança per l'espinada... dura, freda, trista... però amb una meravellosa relació pare-fill que és com una escletxa de sòl enmig de la foscor.

    i sé que poc abans o després havia llegit Fin del David Monteagudo, i que sense la brillantesa del McCarthy, també em va semblar un bon llibre, ambdós tenen alguns punts en comú: la carretera/camí, alguna cosa que ha passat i que no s'explica però que condiciona la vida dels personatges, la potencialitat cinematogràfica d'ambdós... vaja que mentalment tinc interrelacionats els 2 llibres.

    ResponElimina
  6. "En acabar es va aixecar i es va treure la pistola del cinturó. Aquesta porta s'assembla a l'altra, va dir. Però no és igual. Ja sé que tens por. És normal. Crec que aquí dins hi podria haver coses i per això hi hauríem de fer un cop d'ull. no tenim enlloc ,és on anar. Aquesta és la realitat. Vull que m'ajudis. Si no vols aguantar la làmpada, hauràs d'agafar la pistola.
    ja aguantaré la làmpada.
    D'acord. Així és com es comporten els bons. No deixen mai d'intentar-ho. No es rendeixen.
    D'acord."

    ResponElimina
  7. "En acabat es va aixecar i es va treure la pistola del cinturó. Aquesta porta s'assembla a l'altra, va dir. Però no és igual. Ja sé que tens por. És normal. Crec que aquí dins hi podria haver coses i per això hi hauríem de fer un cop d'ull. No tenim enlloc més on anar. Aquesta és la realitat. vull que m'ajudis. Si no vols aguantar la làmpada, hauràs d'agafar la pistola.
    Ja aguantaré la làmpada.
    D'acord. Així és com es comporten els bons. No deixen mai d'intentar-ho. No es rendeixen.
    D'acord."

    La carretera - CORMAC McCARTHY (labutxaca, pàgina 114)

    ResponElimina