divendres, 4 de març del 2011

Antología de poetas prostitutas chinas.- Guojian Chen


Guojian Chen
Antología de poetas prostitutas chinas
(Siglo V - Siglo XXI)
Colección Visor de Poesía, 2010

Cada vegada que "saltas el charco", i et passeges per una cultura que ha seguit i segueix una evolució completament diferent de la nostra, si aconsegueixes entrar-hi, segurament et portes sorpreses, segurament et trobes algunes meravelles, o no.
El títol en castellà té un cert morbo. Podria fins i tot incloure's en l'entrada dels títols (com el dels pollastres d'Isabel, o els terribles problemes del formatge feliçment resolts). Però la prostitució a la Xina és una mica menys sòrdida que a Occident, sense perdre per això la falta de respecte per l'ésser humà i per la dona en concret. També va contra l'individu: les nenes poden ser venudes, les prostitutes poden ser després felices esposes, enviduar, tornar a ser respectables concubines, suïcidar-se després de la mort o l'abandó de l'amant,...

La poesia també és una altra cosa a la Xina. Sembla que ja era practicada mil anys abans d'Homer. I que proporcionava respectabilitat i beneficis socials i econòmics als seus autors. Es parla de 2.200 autors de la dinastia Tang, de 6.100 de la dinastia Quing, d'almenys 200 que a més van practicar la prostitució... (és que són molts, els xinesos).

I després hi ha la màgia de l'escriptura xinesa, el misteri que suposen les seves paraules escrites mitjançant ideogrames, signes convencionals, lletres, frases completes, ...
No diré la bellesa de les seves composicions des de la meva completa ignorància del que signifiquen.

Que parlin elles ...


(per a poder llegir còmodament els poemes, cliqueu damunt de les imatges; així mateix, he afegit uns requadres amb la ressenya biogràfica de cadascuna de les autores, per tal d'apropar una miqueta la realitat vital d'aquestes dones treballadores...)





4 comentaris:

  1. icr, ets un pou de sorpreses! això sí que és un regal d'aniversari, quins poemes... semblen escrits avui mateix i n'hi ha que tenen més de mil anys!

    Gràcies!

    ResponElimina
  2. Cavaliere

    Molt bona l'entrada!!!

    T.

    ResponElimina
  3. Quina meravella de poemes (sobretot, la part dreta), i d'entrada, icr!
    Ah, i amb la biografia i tot!

    ResponElimina
  4. M'he quedat sense paraules...

    ResponElimina